Σάλος στη Βραζιλία: Ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ομιλία «α λα Γκέμπελς» (Video)

Σάλος στη Βραζιλία: Ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ομιλία «α λα Γκέμπελς» (Video)

Ο Γραμματέας Πολιτισμού της Βραζιλίας Ρομπέρτο Αλβίμ απομακρύνθηκε σήμερα από το αξίωμά του, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται να αντιγράφει, με μικρές παραλλαγές, μια ομιλία του Γιόζεφ Γκέμπελς, του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο εν λόγω βίντεο, ο Αλβίμ ανακοινώνει την απονομή κρατικών βραβείων σε μία προσπάθεια να δοθεί μία νέα διάσταση στον τομέα της τέχνης. Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο και το twitter… πήρε φωτιά με αρκετούς χρήστες να επισημαίνουν ότι η ομιλία Αλβίμ είχε πολλά κοινά με ομιλία του Γκέμπελς. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απομάκρυνση του Ρομπέρτο Αλβίμ, τονίζοντας ότι απορρίπτει τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες.

Στο βίντεο ανακοινώνει τα βραβεία με μουσική υπόκρουση μια όπερα του Βάγκνερ – του αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ. «Η βραζιλιάνικη τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική και θα είναι εθνική και αγέρωχη επειδή έχει τις ρίζες της στα ιδανικά του λαού μας, διαφορετικά δεν θα είναι τίποτα».

Ο Γκέμπελς, απευθυνόμενος σε θεατρικούς διευθυντές, είχε πει κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Πέτερ Λόνγκεριχ: «Η γερμανική τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική, θα είναι παράφορα ρομαντική, θα είναι αντικειμενική και χωρίς συναισθηματισμούς, θα είναι εθνική με μεγάλο πάθος και εξίσου αγέρωχη και δεσμευτική, διαφορετικά δεν θα είναι τίποτα».

Ο Αλβίμ ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος που δεν έγινε σκόπιμα».

Μάλιστα ανέφερε ότι: «Αν γνώριζα την προέλευση της φράσης, δεν θα την χρησιμοποιούσα ποτέ. Απορρίπτω όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και το ναζιστικό καθεστώς. Ζητω συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για την οποία τρέφω το βαθύτερο σεβασμό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter