Σαμαρικό «κόμμα» μέσα στη ΝΔ για έλεγχο του Μητσοτάκη

Σαμαρικό «κόμμα» μέσα στη ΝΔ για έλεγχο του Μητσοτάκη

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διεκδίκησης, της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά, άρχισε να γράφεται από την περασμένη Τετάρτη από έναν τοπικό σταθμό της Μεσσηνίας.

Για τους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ η επιθυμία του Αντ. Σαμαρά να καταλάβει τον προεδρικό θώκο αποτελεί κοινό μυστικό. Αφού ναυάγησε η διεκδίκηση της θέσης επιτρόπου και αντιπροεδρίας της ΕΕ, ο Αντ. Σαμαράς έβαλε πλώρη για την προεδρία της Δημοκρατίας. Εχει αποδομήσει τον νυν πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο στο δεξιό κοινό καταλογίζοντάς του ότι ανέχτηκε το δημοψήφισμα και τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι ήταν «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Πληροφορίες που διακινούνται στα «γαλάζια» παρασκήνια αναφέρουν

ότι δεν θα ψηφίσει τον οποιοδήποτε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα είναι μόνος του. Το χαρτί του Αντ. Σαμαρά είναι η κοινοβουλευτική και κομματική του απήχηση που μπορεί να κάνει δύσκολη την πρωθυπουργία Μητσοτάκη. Ηδη έχει ανεβάσει το μεταναστευτικό, ενώ από διάφορες πλευρές γίνεται η διαχείριση της απειλής ότι «μπορεί να δημιουργηθεί νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ».

Εκτός βέβαια εάν εντέλει δουλεύει για τον… Πρ. Παυλόπουλο ή τον Κώστα Καραμανλή. Διότι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο, θα χάσει 10 με 15 βουλευτές από τους 148 της ΝΔ αλλά θα έχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ξανά τον Πρ. Παυλόπουλο, αν και ορισμένοι λένε ότι το θέμα θα εξεταστεί στα όργανα την κατάλληλη στιγμή. Εάν πάλι καταλήξει στον Καραμανλή, μπορεί να μην πάρει τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το εν γένει πολιτικό κλίμα θα είναι συναινετικό. Εφόσον ο Αντ. Σαμαράς προχωρήσει στην υποψηφιότητά του, κόβει την «ευχέρεια επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν πρόεδρο που θα συμβολίσει τη δική του διακυβέρνηση και θα σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας της χώρας». Ωστόσο ο Αντ. Σαμαράς είναι ο πλέον διχαστικός όταν η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θέλει συναίνεση. Η προβολή της υποψηφιότητάς του είναι κήρυξη πολιτικού πολέμου και θα βρει 100% απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπολογισμένη κίνηση

Σαν προπομπός του Αντ. Σαμαρά εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV της Μεσσηνίας –όλως τυχαίως, της περιφέρειας του Αντ. Σαμαρά– και στην ερώτηση αν θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του απάντησε: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος –δεν ξέρω αν το θέλει– και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως».

Ο Μ. Βορίδης είναι λογικό να είναι «μέγας φαν του Αντώνη Σαμαρά». Τον στήριξε για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου, εν συνεχεία τον πήρε από τον ΛΑΟΣ όταν το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε κλείσει τον κύκλο του, τον ενέταξε στη ΝΔ και τον ανέδειξε σε πρώτης γραμμής στέλεχος και υπουργό. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Βορίδης είναι να δηλώνει πρώτος στο φαν κλαμπ του Μεσσήνιου. Εκτός αν χάσει την προεδρία του φαν κλαμπ από τον Αδωνη Γεωργιάδη που ακολούθησε παρόμοια πορεία, από τον ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, στη ΝΔ με υπουργείο, ενώ στη συνέχεια διεκδίκησε και την ηγεσία με υπογραφές που του έδωσε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο Αντ. Σαμαράς για να είναι τώρα αντιπρόεδρος και ξανά υπουργός. Θα μπορούσε να είναι και ο Θανάσης Πλεύρης, αλλά δεν είναι του αντίστοιχου διαμετρήματος για να διεκδικήσει την προεδρία του κλαμπ.

Η δήλωση του Μ. Βορίδη ήταν σύντομη και καλά ζυγισμένη. Η επόμενη πρόταση ήταν «μακάρι να το θέλει ο ίδιος». Ο κ. Βορίδης το έθεσε έτσι από αστική αβρότητα –που χαρακτηρίζει και τους δύο ως επιφανή τέκνα της τάξης τους– αλλά αν δεν είχε το OK του πρώην πρωθυπουργού, δεν θα έκανε τη σχετική δήλωση. Προσεκτικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνέχισε: «Μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως». Ξέρει πολύ καλά ότι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προτείνει ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες από τα «γαλάζια» παρασκήνια αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι η πρώτη επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Παρότι ο κ. Μητσοτάκης του χρωστά την προεδρία της ΝΔ και την πρωθυπουργία, φαίνεται ότι δεν είναι ευγνώμων, όπως ο κ. Βορίδης. Εφόσον όμως θα είναι η πρόταση της… παρατάξεως και όχι

Το χαρτί του πρώην πρωθυπουργού είναι η κοινοβουλευτική και κομματική του απήχηση που μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή του Κυριάκου στην πρωθυπουργία μόνο του κόμματος, τι θα κάνει και ο Κυρ. Μητσοτάκης; Θα ακούσει τη φωνή της βάσης…

Το φαν κλαμπ

Το ερώτημα είναι εάν το φαν κλαμπ Σαμαρά αριθμεί αρκετά μέλη στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα και διαθέτει αντίστοιχη ισχύ ώστε να επιβάλει την πρότασή του. Οι πληροφορίες από το σαμαρικό στρατόπεδο λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι φαν εκτός από τους δύο προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ. Για παράδειγμα δεν θα είναι έκπληξη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην δικαστικός Χαράλαμπος Αθανασίου που επίσης χρωστά την πολιτική του καριέρα στον Αντ. Σαμαρά. Αλλά και βουλευτές όπως οι Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς,ο Στέργιος Γιαννάκης (έκανε αγώνα ο Σαμαράς για να εκλεγεί στην Πρέβεζα), ο Ανδρέας Κατσανιώτης,ο Διονύσης Σταμενίτης (πρόσφατα δήλωσε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης»), ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (προσωπικός φίλος από χρόνια του Αντ. Σαμαρά), ο Αρκάς Κώστας Βλάσσης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και άλλοι που χρωστούν την είσοδό τους στην πολιτική ή την εκλογή και επανεκλογή τους στη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή από την Πολιτική Ανοιξη και μπήκαν στη ΝΔ στα χρόνια της ηγεσίας Σαμαρά. Αλλά και βουλευτές που χρημάτισαν υπουργοί επί Σαμαρά όπως ο Σίμος Κεδίκογλου,ο Κώστας Τζαβάρας,η Σοφία Βούλτεψη. Εφόσον δεν υπάρξει αντίθετη κίνηση από την ηγεσία του κόμματος δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να ταχθούν υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού. Πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Αντ. Σαμαράς διαθέτει πυρήνες στις τοπικές οργανώσεις σε όλη την επικράτεια. Εάν κάποιες οργανώσεις τοποθετηθούν δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, μόνο έκπληξη δεν θα είναι, απλώς θα μεταφέρουν τη… «φωνή της παράταξης».

«Η Δεξιά έρχεται»

Εάν η επιλογή του τοπικού σταθμού της Μεσσηνίας είναι ο πρώτος συμβολισμός της υποψηφιότητας Σαμαρά, ο δεύτερος είναι το πρόσωπο που εμφανίστηκε σαν προπομπός. Ο Μ. Βορίδης εκφράζει το πιο σκληρό δεξιό –«ακροδεξιό» λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι– τμήμα της παράταξης. Είναι λοιπόν ένα μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «η Δεξιά είναι εδώ και αντεπιτίθεται». Η έκταση που έχει πάρει π.χ. το μεταναστευτικό δεν είναι τυχαία, οι δε βουλευτές που κάνουν τις πιο σκληρές δηλώσεις (Πλεύρης, Αδωνης, Βορίδης, Κυρανάκης, Αθανασίου) είναι όλοι της επιρροής Σαμαρά. Το σάιτ που σηκώνει τη σχετική αρθρογραφία είναι το Antinews που καίτοι αυτόνομο ποτέ δεν έκρυψε την καλή του σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. Οι της σαμαρικής πτέρυγας θεωρούν ότι η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΝΔ δεν είναι δεξιά και ότι το κόμμα πρέπει να κινηθεί με καθαρότητα σε δεξιά κατεύθυνση. Ορισμένοι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αφήνουν να εννοηθεί ότι «υπάρχει περιθώριο για ίδρυση νέου κόμματος που θα εκφράσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς με την προϊούσα παρακμή της παγκοσμιοποίησης και την πολιτική και οικονομική επιστροφή στο έθνος-κράτος». Εν ολίγοις η υποψηφιότητα Σαμαρά συνδέεται με τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του κόμματος.

Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο Κυριάκος του χρωστάει. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος το οποίο συνέδεσε με ξενοφοβική όσον αφορά το μεταναστευτικό και εθνικιστική όσον αφορά το μακεδονικό τακτική ακολούθησε ο εγκλωβισμένος μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία Κυρ. Μητσοτάκης και κέρδισε τις εκλογές με 40%. Στο διάστημα που είναι μακριά από την προεδρία ο Αντ. Σαμαράς δεν εγκατέλειψε ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα ούτε το κόμμα. Στο γραφείο του δέχεται συνέχεια βουλευτές και πολιτευτές, παρεμβαίνει και διεκπεραιώνει ρουσφέτια. Παράλληλα διατηρεί καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ και δεν θα είναι έκπληξη εάν στην πορεία προς τη διεκδίκηση του χρίσματος τον στηρίξει ένας ικανός αριθμός ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ πέρα από το Antinews και το The President που έφτιαξε ο άλλοτε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Γιώργος Μουρούτης μετά την αποχώρησή του από το Liberal.Εσωτερικοί κραδασμοί

Εσωτερικοί κραδασμοί

Η διεκδίκηση της προεδρίας από τον Αντ. Σαμαρά ήδη προκαλεί εσωκομματικούς κραδασμούς στη ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αμφίβολο εάν θα ήθελε έναν πρόεδρο με ερείσματα στη δεξιά παράταξη που θα κάνει παρεμβάσεις, όσο αποδυναμωμένος κι αν είναι ο θεσμός λόγω της αλλαγής του τρόπου εκλογής. Φυσικά ο πρωθυπουργός θα εκλέξει όποιον θέλει. Το πραγματικό του πρόβλημα θα είναι πολιτικό καθώς, ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωτερικής γαλήνης προκειμένου να «τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», θα αρχίσει η εσωκομματική αντιπολίτευση από δεξιά. 

Ηδη ο Μητσοτάκης δέχεται εσωκομματικά πυρά για τη διαχείριση του προσφυγικού και σε λίγο θα προστεθεί και η οικονομία. Η μετριοπαθής Δεξιά φυσικά διαφωνεί αλλά περιμένει. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μόνη προς το παρόν που βγαίνει δημοσίως κόντρα στους ακραίους και φυσικά καθόλου δεν της αρέσει η προοπτική του Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο δεν τα βρήκε ποτέ, εν αντιθέσει με τον πατέρα της και τον αδερφό της. Παράλληλα, προς την προεδρία κινείται και ο Κ. Καραμανλής. 

Οι περί τον Σαμαρά θεωρούν ότι η επανεμφάνισή του ύστερα από δέκα χρόνια και οι ομιλίες του είναι μέρος της δικής του στρατηγικής για τη διεκδίκηση της προεδρίας όσο κι αν το διαψεύδουν ο ίδιος και οι δικοί του. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ενός ιδιόμορφου διχασμού της ΝΔ. Φυσικά ο Κ. Καραμανλής έχει πάντα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα», ωστόσο η μακρά απουσία του από τα πολιτικά πράγματα και η συστηματική του αμφισβήτηση κυρίως μέσω της ταύτισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδυναμώσει τα ερείσματά του. 

Ενδιαφέρον θα έχει το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ στο οποίο θα μιλήσει εκτός από τον πρωθυπουργό ο Αντ. Σαμαράς για να εκφράσει όπως λένε οι δικοί του την «πατριωτική Δεξιά». Το ερώτημα είναι αν θα μιλήσει ο Κ. Καραμανλής, όπως του ζητούν οι δικοί του και όπως στοιχηματίζουν αρκετοί από τις άλλες πτέρυγες του κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter