Σάμος: Παράνομη κράτηση προσφύγων σε απάνθρωπες συνθήκες σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία

Σάμος: Παράνομη κράτηση προσφύγων σε απάνθρωπες συνθήκες σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία

Πόσο δίκαιη ή άδικη αποδεικνύεται η κριτική της Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ στον τρόπο που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, καλούνται να αποδείξουν δημοσιογραφικές έρευνες, εκπρόσωποι ΜΚΟ και η ίδια η Διεθνής Αμνηστία πλέον, αφού κρίνουν ως παράνομη φυλακή τις δομές κράτησης της Σάμου, που τελούν μάλιστα υπό την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία τοποθετήθηκε για το χώρο διαμονής των αιτούντων άσυλο στην κλειστή δομή της Σάμου, τον ίδιο χώρο που  βρέθηκε στο επίκεντρο της λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ολλανδής δημοσιογράφου και του Πρωθυπουργού, στην από κοινού συνέντευξή του με τον Ολλάνδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε. Μάλιστα, έκρινε ότι κρατούνται παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες από τις ελληνικές αρχές, με απόφαση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία παραμένει ακόμη αδημοσίευτη.

Όπως αποφασίστηκε, από τις 17 Νοεμβρίου απαγορεύεται σε όσους δεν διαθέτουν κάρτες ασύλου να εγκαταλείψουν την δομή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η απόφαση ισχύει για τα άτομα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι κάρτες ως αποτέλεσμα ανεπιτυχών αιτήσεων ασύλου και για τους προσφάτως εισαχθέντες που οι αρχές δεν τους έχουν ακόμα εκδώσει κάρτα. Οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στις κατά τα άλλα φιλόξενες τοποθεσίες, κατά τα λεγλόμενα Μητσοτάκη, μαρτράται ότι φτάνουν τους 100 συνολικά.

Προκαλεί πάντως εντύπωση, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια της Ένωσης για την δημιουργία του εν λόγω camp, την ώρα που όσοι ιθύνοντες επισκέφτηκαν το χώρο από πλευράς Διεθνούς Αμνηστίας, πιστοποιούν ότι πρόκειται για μια φυλακή που έχει κατασκευαστεί σε ένα απομονωμένο σημείο,  σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Βαθύ, γεγονός που αποδεικνύει ότι και ελευθερία μετακίνησης να υπήρχε συνολικά, δεν διευκολύνεται η πρόσβαση σε βασικά αγαθά, ενώ οδηγεί σε ανικανότητα των φιλοξενούμενων να παρακολουθήσουν μαθήματα ή άλλες δραστηριότητες. Να τονιστεί βέβαια, ότι οι μετακινήσεις των κατοίκων εντός και εκτός του camp, επιτρέπονται μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ., υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας και πραγματοποιούνται μέσω μαγνητικών πυλών.

Γίνεται λόγος για φυλακή αντί κέντρου φιλοξενίας, διότι οι καταγγελίες επισημαίνουν ότι πρόκειται για χώρο άκρως εξοπλισμένο με αυστηρό σύστημα περιορισμού και επιτήρησης, ο οποίος περιλαμβάνει διπλό συρμάτινο μεταλλικό φράχτη, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σε όλες τις εγκαταστάσεις και 24ωρη παρουσία αστυνομικών και ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας που περιπολούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter