Σάμος: «Ράπισμα» του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης σε προσφυγικό καταυλισμό

Σάμος: «Ράπισμα» του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης σε προσφυγικό καταυλισμό

Καταπέλτης σε βάρος της Ελλάδας είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμό της Σάμου. Πρόκειται για απόφαση που εκδόθηκε με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου του 2023, μετά από προσφυγή γυναίκας κουρδικής καταγωγής.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση που έχει αναρτηθεί στο echrcaselaw.com, η προσφεύγουσα συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα στις 11 Μαΐου του 2018.

Την ίδια ημέρα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου διέταξε την προσωρινή διοικητική κράτησή της για τρεις ημέρες, απόφαση η οποία της επιδόθηκε αμέσως.

Στις 14 Μαΐου 2018, ο ίδιος Διευθυντής διέταξε την κράτηση της προσφεύγουσας, με σκοπό την απέλασή της στην Τουρκία. Η τελευταία υπέβαλε την ίδια ημέρα αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Κατά την παραμονή της στον καταυλισμό της Σάμου, παραπονέθηκε για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες υποβλήθηκε και, ειδικότερα, τόνισε ότι ήταν μια ανύπαντρη γυναίκα σε έναν υπερπλήρη καταυλισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη την εισροή προσφύγων κατά την εν λόγω περίοδο, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι αρχές δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες για την προσφεύγουσα.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 από την άποψη αυτή και επιδίκασε 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter