Σεισμός στη Σάμο: Σοκ από τους δύο νεκρούς μαθητές – Δύσκολη νύχτα στο νησί – Διακομιδή τραυματιών στην Αθήνα

Σεισμός στη Σάμο: Σοκ από τους δύο νεκρούς μαθητές – Δύσκολη νύχτα στο νησί – Διακομιδή τραυματιών στην Αθήνα

Η Σάμος μετρά τις πληγές της μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής. Δύο μαθητές, ηλικίας 15 και 17 ετών έχασαν τη ζωή τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το νησί θρηνεί για την απώλεια των δύο μαθητών οι οποίοι καταπλακώθηκαν από τοιχίο που κατέρρευσε, την ώρα που περνούσαν από στενό στο Βαθύ της Σάμου. Οι προσπάθειες των διασωστών δεν έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι δύο έφηβοι (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κτίρια κατέρρευσαν ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο. Οι ζημιές είναι μεγάλες στο Καρλόβασι αλλά και το Βαθύ. Παράλληλα, στη δυτική Σάμο κατέρρευσαν κτίρια από τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στα γύρω νησιά, την Κρήτη αλλά και την Αθήνα.

Οι κάτοικοι της Σάμου προετοιμάζονται για μία δύσκολη νύχτα, καθώς οι μετασεισμοί έχουν αρχίσει να «ταρακουνούν» το νησί από το απόγευμα της Παρασκευής. Σε πολλά χωριά στήνονται σκηνές οι οποίες θα φιλοξενήσουν όσους πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ζημιών.

Διακομιδή τραυματιών στην Αθήνα

Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 θα μεταφέρει σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας 14χρονο ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα και κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστεί στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ζωή του 14χρονου δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στην Αθήνα, με την ίδια πτήση, θα μεταφερθεί και μία 63χρονη γυναίκα η οποία έχει υποστεί κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα. Η 63χρονη θα διακομιστεί στο ΚΑΤ.

Στο νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, οι οποίοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ νωρίτερα επέστρεψαν στις οικίες τους 10 πολίτες που είχαν μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, καθώς τους είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικές εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο – Τραυματισμοί πολιτών (Photos – Video)

Τσίπρας: Δύσκολη ημέρα για τη Σάμο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα

Παλιρροϊκά κύματα και ζημιές στη Σάμο

Ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 της Παρασκευής, προκάλεσε τρία παλιρροϊκά κύματα, τα οποία πλημμύρισαν τον παραλιακό δρόμο της Σάμου. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον μετασεισμικό κίνδυνο.

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική αλλά και στην Ρόδο, στην Σύρο, στην Κρήτη, προκάλεσε αρκετές ζημιές στο νησί του Πυθαγόρα.

Το απόγευμα, σημειώθηκε ακόμη ένα «χτύπημα» του Εγκέλαδου στο νησί, μεγέθους 5 Ρίχτερ στις 17:14. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί κι άλλοι μετασεισμοί μικρότερης κλίμακας.

Προειδοποιήσεις για ισχυρούς μετασεισμούς

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ πιθανότατα ήταν ο κύριος, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Γεράσιμος Χουλιάρας υποστήρισε ότι ένας σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σπάνια «δίνει» νέα μεγαλύτερη δόνηση. «Σπάνια γίνονται σεισμοί 6,7 Ρίχτερ και στη συνέχεια έχουμε 7 ή παραπάνω Ρίχτερ», ανέφερε στο Open TV. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διέγερσης άλλων ρηγμάτων, υπερτονίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να υπερβούν τα 5 Ρίχτερ.

Σε ετοιμότητα ο στρατός

Παράλληλα, σε επιφυλακή έχουν τεθεί από το ΓΕΕΘΑ όλες οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίο.

Σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης βρίσκονται τα μηχανήματα του στρατού, ενώ σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός στη Σάμο: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά – Τρία μικρά παλιρροιακά κύματα «χτύπησαν» το νησί (Video-Photos)

Ο διεθνής Τύπος για τον σεισμό στα ανοιχτά της Σάμου

Η είδηση για τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και Μέσα μετέδωσαν την είδηση από το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Σμύρνη: Τουλάχιστον έξι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Τραγικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τη γειτονική χώρα μετά τον σεισμό και ιδίως από τη Σμύρνη. 

Σε ενημέρωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, οι τουρκικές αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter