Σαν Φρανσίσκο: Άδεια χρήσης παίρνουν «ρομπότ – δολοφόνοι» της αστυνομίας – Έντονες αντιδράσεις

Σαν Φρανσίσκο: Άδεια χρήσης παίρνουν «ρομπότ – δολοφόνοι» της αστυνομίας – Έντονες αντιδράσεις

Δυστοπικές εικόνες, τις οποίες μέχρι πρότινος έβλεπαν στις αστυνομικές ταινίες, αναμένεται να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, καθώς η δημοτική αρχή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην αστυνομία για τη χρήση ρομπότ ικανών να σκοτώνουν.

Την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε, με 8 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, απόφαση που προβλέπει τη χρήση των «killer robots», από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή μαζικούς πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τους New York Times, η… καινοτομία που εισάγει το Σαν Φρανσίσκο πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι το εν λόγω μέτρο θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και σε μέλλον αντάξιο των ταινιών όπως ο «Εξολοθρευτής».

Πρόκειται για «φρικτή πολιτική», ιδέα «εντελώς αντίθετη από το πώς θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τα ρομπότ η αστυνομία», ήταν η αντίδραση μέσω Twitter του Πολ Σάρι, αντιπροέδρου του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security), ινστιτούτου μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον.

Για τον κ. Σάρι, η απόφαση του δήμου της Σαν Φρανσίσκο, που υπάρχει κίνδυνος να μιμηθούν κι άλλες πόλεις, αποτελεί «παράδειγμα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας στην Αμερική».

Από την πλευρά της, η ηγεσία της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, σημειώνοντας ότι: «η χρήση ρομπότ σε δυνητικά φονικές καταστάσεις θα είναι επιλογή της ύστατης προσφυγής».

«Μόνο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα μπορούν να διατάξουν χρήση ρομπότ για να σκοτωθεί ύποπτος», διαβεβαιώνει η ανακοίνωση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της πόλης.

«Το πλεονέκτημα των ρομπότ είναι πως δημιουργούν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και μια απειλή, ακριβώς για να μη χρειάζεται η καταφυγή στη θανατηφόρα βία», πρόσθεσε, ο Γουίλιαμ Σκοτ.

Η νέα πολιτική θα επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter