Σαν σήμερα «έφυγε» η Μελίνα Μερκούρη

Σαν σήμερα «έφυγε» η Μελίνα Μερκούρη

Στις 6 Μαρτίου του 1994 πέθανε η Μελίνα Μερκούρη, χαρισματική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και σημαντική πολιτικός.

 Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1944. Το 1949 πρωταγωνίστησε στο «Λεωφορείο ο πόθος» στο Θέατρο Τέχνης, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950. Το 1951 μετέβη στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε τη διεθνή της σταδιοδρομία. Το 1955 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με το Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ, συμμετέχοντας σε έργα ευρέος δραματολογίου. Το 1955 ξεκίνησε την κινηματογραφική της σταδιοδρομία και κέρδισε διεθνή αναγνώριση με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Κατόπιν εμφανίστηκε σε πολλές αξιόλογες ταινίες, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο νόμος», «Ποτέ την Κυριακή» (Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών), «Φαίδρα», «Τοπκαπί». Το 1961 εμφανίστηκε και πάλι στο θέατρο, στο «Γλυκό πουλί της νιότης», όπως και την περίοδο 1974-1981 («Μήδεια», «Όπερα της πεντάρας» κ.ά.).

Με την επιβολή της δικτατορίας αυτοεξορίστηκε και με τη μεταπολίτευση εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 1978, το 1981, το 1985 και το 1989 εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και από το 1981 μέχρι το 1989 ήταν υπουργός Πολιτισμού. Το Οκτώβριο του 1993, με την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, επανήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε με πάθος για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα . 

Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο περιέρχεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

https://www.youtube.com/watch?v=gkt-6IbFOD0

Μυστικά & Documento

07/08/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter