Σαν σήμερα: Το απίστευτο ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεν (και όχι, δεν είναι οι 100 πόντοι)

Σαν σήμερα: Το απίστευτο ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεν (και όχι, δεν είναι οι 100 πόντοι)

Το ρεκόρ των 100 πόντων σε έναν αγώνα, το οποίο σημείωσε ο Ουίλτ Τσάμπερλεν το 1962, είναι γνωστό ακόμη και σε όσους ασχολούνται περιστασιακά με το ΝΒΑ.

Λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου σπουδαίο, είναι το ρεκόρ των 55 ριμπάουντ που «κατέβασε» ο αείμνηστος σέντερ σε αγώνα των Φιλαδέλφεια Ουόριορς με τους Μπόστον Σέλτικς, ακριβώς πριν 57 χρόνια, στις 24 Νοεμβρίου 1960. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που μοιάζει αδιανόητο να καταρριφθεί, περισσότερο ακόμη και από τους 100 πόντους, ενώ έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι επιτεύχθηκε απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο του Τσάμπερλεν, τον Μπιλ Ράσελ, τον μοναδικό παίκτη που μπορούσε να τον «κοιτάξει στα μάτια», σε μία εποχή που ο ύψους 2.16μ. άσος ξεχώριζε σαν τη… μύγα μέσα στο γάλα μεταξύ ημίψηλων σέντερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη λίστα των παικτών που έχουν πάρει τουλάχιστον 40 ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι, συναντάμε το όνομα του Ουίλτ Τσάμπερλεν 15 φορές, έναντι 11 του Ράσελ. Μόλις δύο ακόμη παίκτες έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο, ο Νέιτ Θέρμοντ το 1965 (42) και ο Τζέρι Λούκας το 1964 (40). Από τους εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ, το ρεκόρ κατέχει ο νυν φόργουορντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Κέβιν Λαβ, που είχε μαζέψει 31 «σκουπίδια» στις 12 Νοεμβρίου 2010, όταν ακόμη αγωνιζόταν στη Μινεσότα. Ακόμη και οι θεωρούμενοι ως κορυφαίοι ριμπάουντερ των τελευταίων 40 ετών, ο Μόουζες Μαλόουν και ο Ντένις Ρόντμαν, δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν αντίστοιχα τα 37 και 34 ριμπάουντ σε ένα ματς.

Εκείνη τη σεζόν (1960-61), που ήταν η δεύτερή του στο πρωτάθλημα, ο Ουίλτ Τσάμπερλεν την ολοκλήρωσε με μέσο όρο 27,2 ριμπάουντ ανά αγώνα, θέτοντας το σχετικό ρεκόρ που κρατάει ως τις μέρες μας. Ένα χρόνο αργότερα, έμελλε να φτάσει στο ανεπανάληπτο επίτευγμα των 100 πόντων σε ένα παιχνίδι και να κλείσει τη σεζόν 1961-62 με το εξωπραγματικό μέσο όρο των 50,4 πόντων, που φυσικά αποτελεί επίσης ακατάρριπτο ρεκόρ για το ΝΒΑ. Από τις 15 χρονιές που αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ, ο Τσάμπερλεν αναδείχθηκε κορυφαίος ριμπάουντερ της κανονικής περιόδου τις 11, χωρίς ο μέσος όρος του να πέσει ποτέ κάτω από τα 18 «σκουπίδια» ανά αγώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter