Σαν σήμερα: Ο Νότης Μαυρουδής, ο Άλκης Αλκαίος και το «Πρωινό τσιγάρο»

Σαν σήμερα: Ο Νότης Μαυρουδής, ο Άλκης Αλκαίος και το «Πρωινό τσιγάρο»

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Νότης Μαυρουδής. Ο συνθέτης το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2023 είχε ένα ατύχημα στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου.

Η είδηση έγινε γνωστή από μια λιτή ανάρτηση του γιού του, ηθοποιού Χάρη Μαυρουδή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κηδεία του πολιτική, χωρίς πολύ θόρυβο όπως ήταν και η ζωή του.

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τον Νότη Μαυρουδή είναι το «Πρωινό τσιγάρο» του Άλκη Αλκαίου. Ένα ποίημα που γράφτηκε γύρω στο 1980 και προοριζόταν για τον Μάνο Λοΐζο. Αυτός είναι και ο λόγος που το τραγούδι μετά από χρόνια αφιερώθηκε σε εκείνον.

Την εποχή που ο Αλκαίος ολοκλήρωνε το ποίημα του ο Λοΐζος νοσηλευόταν μετά από σοβαρό εγκεφαλικό που είχε υποστεί σε νοσοκομείο της Μόσχας. Μαζί του ήταν και ο δικηγόρος, Ηλίας Γεράκης, ο  οποίος ήταν φίλος με τον Αλκαίο.

Ο στιχουργός έδωσε το ποίημα στον Γεράκη για να το δείξει στον Λοΐζο. Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε και υποσχέθηκε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα να το μελοποιήσει. Αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς ο Λοΐζος υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό και στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982 κατέληξε.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Νότης Μαυρουδής διαβάζει το «Πρωινό τσιγάρο» στην ποιητική συλλογή του Αλκαίου, «Εμπάργκο». Ζητάει από τον στιχουργό να του το «δώσει» αλλά ο Αλκαίος ευγενικά αρνείται λέγοντας πως εφόσον δεν μελοποιήθηκε από τον Λοΐζο δεν θέλει να το κάνει κανείς άλλος.

Ο Μαυρουδής μελοποιεί το «Πρωινό τσιγάρο» ερήμην του στιχουργού για τον δίσκο του «Στην όχθη της καρδιάς μου». Το μόνο που έλειπε ήταν να δώσει την άδεια του ο Αλκαίος. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η μεσολάβηση του Θάνου Μικρούτσικου ο οποίος κατάφερε να τον μεταπείσει. Ο Άλκης Αλκαίος έδωσε την άδεια του και έτσι προέκυψε ένα από τα ομορφότερα τραγούδια.

Στην πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού τη χορωδία αποτελούσαν οι Κώστας Θωμαίδης, Γιώργος Μεράντζας, Ανδρέας Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Θανάσης Νικόπουλος και Γιάννης Σαμσιάρης.

Ο Άλκης Αλκαίος και ο Νότης Μαυρουδής δεν συναντήθηκαν ποτέ.

(Θάνος Μικρούτσικος, Άλκης Αλκαίος)

Οι στίχοι του

Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό

στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο

κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο

και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό

Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή

και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση

κι εγώ σε γυρεύω σαν μοιραία λύση

και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή

Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών

μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο

κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο

σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών

Διαβάστε επίσης:

Νότης Μαυρουδής: «Γεννήθηκα στις φυλακές Αβέρωφ»

Οι πολιτικές παρεμβάσεις του Νότη Μαυρουδή μέσα από το documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter