Σαν σήμερα: Ο Θάνος Μικρούτσικος και η ιστορία πίσω από το τραγούδι «7 νάνοι στο ss Cyrenia»

Σαν σήμερα: Ο Θάνος Μικρούτσικος και η ιστορία πίσω από το τραγούδι «7 νάνοι στο ss Cyrenia»

Το «7 νάνοι στο ss Cyrenia» ηχογραφήθηκε το 1991 και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο οι «Γραμμές των οριζόντων».

Το 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε στο Ηρώδειο μια συναυλία-αφιέρωμα για τον Νίκο Καββαδία. Μεγάλη βραδιά, σπουδαίοι καλλιτέχνες και ένας Μικρούτσικος να ερμηνεύει στο πιάνο το «7 νάνοι στο ss Cyrenia» όπως δεν το είχε πει ποτέ ξανά. Όταν τελείωσε ο κόσμος τον αποθέωσε. Εκείνος συνέχισε στο πιάνο και μας είπε μια ιστορία για μια κόρη ξανθή και γαλανή και για τον Γκόμπυ, τον Σημ, τον Ρεκ, τον Ραμάν, τον Σάλαχ, τον στραβοκάνη Χαράμ και τον Τοτ. Ο κόσμος συνέχισε να τον χειροκροτεί και εκείνος, βαθιά συγκινημένος, χαρούμενος, αλλά και φανερά εξαντλημένος σηκώθηκε και μας χαιρέτησε.

Σύμφωνα με τη Τζένια Καββαδία ο Καββαδίας είχε αφιερώσει το συγκεκριμένο ποίημα στην ανιψιά του Έλγκα που του ζητούσε να της γράψει κάτι για τους αγαπημένους της νάνους από το μυθιστόρημα Quentin Durward του Walter Scott που στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο Τοξότης του Βασιλιά».

Ο Θάνος Μικρούτσικος έμαθε την ιστορία και τη διηγήθηκε σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο που τον άκουγε με κομμένη την ανάσα. Όταν αργότερα οι δημοσιογράφοι τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο ανέφερε τώρα αυτή την ιστορία η απάντησή του ήταν πως σε λίγο θα έφευγε και έπρεπε να το πει γιατί σε αυτό το ποίημα χρωστούσε τα πάντα.

Ποιος ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος

Με 40 χρόνια πορείας στην ελληνική μουσική σκηνή ο μουσικοσυνθέτης ξεκίνησε από την Φιλαρμονική Πατρών και μετά πέρασε από το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθήτευσε δίπλα σε έναν από τους καλύτερους συνθέτες της συμφωνικής μουσικής, τον Γιάννη Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο.

Σαφώς, επηρεασμένος από τον δάσκαλο του ξεκίνησε την καριέρα του μελοποιώντας ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις δεν άργησαν να φανούν. Το 1975 κυκλοφορεί τα Πολιτικά Τραγούδια με ποιήματα του Τούρκου αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και του Γερμανού αντικομφορμιστή Βολφ Μπίρμαν. Μάνος Ελευθερίου, Μαγακόφσκι, Μπέρτολ Μρεχτ, Φρανσουά Βιγιόν, Γιάννης Ρίτσος είναι μόνο μερικοί από τους δημιουργούς που συνθέτει.

Λίγο αργότερα επισφραγίζεται η αγάπη του για τον αρμενιστή ποιητή Νίκο Καββαδία. Μια σχέση ζωής που ωρίμασε στο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία». Δεν ήταν η άρτια τεχνική ή η άψογη σύλληψη που έκανε τα συγκεκριμένα έργα τόσο αγαπητά. Πέρα από το θαυμαστό του πρώτου υλικού και των υπέροχων λόγων του Καββαδία ήταν η πίστη του συνθέτη για την τέχνη. Πάνω στην σκηνή μεταμορφωνόταν, δεν υπήρχε τίποτα να του αποσπάσει την προσοχή, «έφευγε».

Γράφει μουσική για το θέατρο, συνεργάζεται με Χαρούλα Αλεξίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Κούτρα, την Μαρία Δημητριάδη, την Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα και με αρκετούς ξένους σκηνοθέτες με έργα του να φιλοξενούνται σε Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο και άλλα μέρη.

Το 1994 αναλαμβάνει για δύο χρόνια Υπουργός Πολιτισμού, κάτι που δεν άρεσε στους αριστερούς φίλους του. Κι όμως ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Φανερά, ποτέ κρυφά και μετρημένα. Το μεγάλο του όνειρο ήταν να ξεκινήσει η αρχή μιας δίκαιης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που τα παιδιά θα είχαν ίσες ευκαιρίες και μια ζωή όμορφη να υπερασπιστούν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Θάνος είναι ακόμη εδώ

Ο Θάνος Μικρούτσικος γράφει για τους πέντε πιο σημαντικούς σταθμούς στη διαδρομή του

Ακριβέ μου Θάνο- Έξι φίλοι/καλλιτέχνες γράφουν για εκείνον

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter