Σανδάλια, χιτώνες, κύμβαλα και ύμνοι στον Δία: Οι Δωδεκαθεϊστές υμνούν τους αρχαίους θεούς στον Όλυμπο (Video)

Σανδάλια, χιτώνες, κύμβαλα και ύμνοι στον Δία: Οι Δωδεκαθεϊστές υμνούν τους αρχαίους θεούς στον Όλυμπο (Video)

Στα Προμήθεια, την ετήσια γιορτή που διοργανώνουν δωδεκαθεϊστές και άλλοι αρχαιολάτρες στον Όλυμπο, βρέθηκαν ανταποκριτές του Associated Press, μεταφέροντας μία ολοκληρωμένη εικόνα της ασυνήθιστης τελετής.

Αναφέρει το διεθνές πρακτορείο:

«Ασπρομάλλης και μειλίχιος, ο Γιώργος Κλώνης εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείου στα 60 του αλλά βρήκε το νόημα της ζωής στους πρόποδες του Ολύμπου. Με τα χέρια του τεντωμένα και τα δάχτυλα των ποδιών του να αγγίζουν το παγωμένο νερό της πηγής, ο Κλώνης εκφράζει την αφοσίωσή του στους αρχαίους θεούς που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κατοικούσαν στον Όλυμπο. «Αιώνιε και παντοδύναμε Δία, σε καλούμε. Σε υμνούμε και πάντα θα τιμούμε τη δύναμή σου».

Περίπου 50 άνδρες και γυναίκες, μερικοί με στεφάνια από κλαδιά στα κεφάλια τους, άλλοι φορώντας χιτώνες, στέκοντας ήσυχα πίσω του με τα μάτια τους κλειστά.

Μερικές εκατοντάδες ακόμα Έλληνες, όλοι πιστοί στις παραδόσεις των αρχαίων θεών, ήρθαν να εκφράσουν τη λατρεία τους, να συμμετάσχουν στις τελετουργίες και στα υπόλοιπα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κάθε Ιούλιο στο μυθικό βουνό, η ψηλότερη κορυφή του οποίο σχεδόν αγγίζει τα 3.000 μέτρα.

Η τελετή, που ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1996, συγκεντρώνει διαφορετικούς πιστούς, μεταξύ των οποίων φανατικοί με την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, μαραθωνοδρόμοι, εθνικιστές και νεαροί που ενδιαφέρονται για την εν λόγω υποκουλτούρα.

Σμίγουν ενώ πηδούν όλοι μαζί σε παγωμένη λίμνη που σχηματίζει το ποτάμι και συμμετέχουν σε τελετές που περιλαμβάνουν πολιτικούς γάμους και την συμβολική απόδοση αρχαίων ονομάτων. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου μπορούν να πάρουν μέρος από εργαστήρια κεραμικής και θεάτρου μέχρι συζητήσεις για όλες τις παραμέτρους της αρχαίας ζωής, από τη μαγειρική μέχρι τη σεξουαλικότητα. Τα δρώμενα λαμβάνουν χώρα σε χωριά ή συνοικισμούς στους πρόποδες του βουνού.»

Ακολούθως οι ανταποκριτές του Associated Press μεταφέρουν τις προσωπικές μαρτυρίες ατόμων που συμμετέχουν στις τελετές, ενώ καταλήγουν παραθέτοντας κάποια στοιχεία για τη θρησκεία στην Ελλάδα.

Η ορθόδοξη χριστιανική αποτελεί την επίσημη θρησκεία στην Ελλάδα εδώ και αιώνες, αλλά υπολείμματα του αρχαίου παρελθόντος υπάρχουν παντού – από τα ονόματα των οδών μέχρι τους ναούς και τα αγάλματα που επέζησαν στον χρόνο.

Η αρχαία ελληνική θρησκεία δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το κράτος, και οι οπαδοί της διοργανώνουν μόνοι τους τις εν λόγω τελετές. Οι κάτοικοι του Λιτόχωρου, αν και περίεργοι στην αρχή, πλέον έχουν συνηθίσει τις τελετές και πλέον δεν τους προκαλούν εντύπωση.

Δείτε βίντεο από τις τελετές από τη «λατρευτική κοινότητα Λάβρυς»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter