Σανγκάη: Σκληραίνουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό – Η αστυνομία μπαίνει με τη βία στα σπίτια και ψεκάζει

Σανγκάη: Σκληραίνουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό – Η αστυνομία μπαίνει με τη βία στα σπίτια και ψεκάζει

Ο εφιάλτης του lockdown στην Σανγκάη συνεχίζεται, με ακόμα πιο σκληρούς περιορισμούς χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ένα τέλος.

Ομάδες αστυνομικών με λευκές προστατευτικές στολές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα σπίτια ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, για να ψεκάσουν με απολυμαντικό, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους για ζημιές σε ρούχα και τιμαλφή.

Η οργή του κόσμου πυροδοτήθηκε από διαδικτυακούς λογαριασμούς των αρχών που εξανάγκασαν γείτονες κρουσμάτων σε κεντρική καραντίνα και απαιτούσαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο.

Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να ανοίγει λουκέτο αφού ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει μια πόρτα. Σε άλλη περίπτωση, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μια ηχογράφηση κλήσης γυναίκας που μάλωνε με αξιωματούχους που απαιτούσαν να ψεκάσουν απολυμαντικό στο σπίτι της, παρόλο που το τεστ της ήταν αρνητικό.

Ο καθηγητής Τονγκ Ζιγουέι, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, έγραψε σε κείμενο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι τέτοιες πράξεις ήταν παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.

«Η Σαγκάη θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου πρόληψης του COVID με επιστημονικό και νόμιμο τρόπο», έγραψε ο κ. Τονγκ. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε στο δοκίμιο, στο οποίο είπε ότι περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί είχαν συμβάλει.

Ο Λιου Νταλί, δικηγόρος από ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κίνας, έγραψε παρόμοια επιστολή στις αρχές.

Αντίγραφα και των δύο επιστολών έχουν λογοκριθεί από το κινεζικό διαδίκτυο, αν και οι χρήστες έχουν αναδημοσιεύσει στιγμιότυπα οθόνης. Οι αναρτήσεις από τον λογαριασμό του κ. Τονγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπο Weibo αποκλείστηκαν αργά την Κυριακή.

Η Κίνα είναι ανένδοτη ότι θα εμμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19 για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019, παρά τον αυξανόμενο φόρο στην οικονομία της.

Η απόδραση από τη Σαγκάη είναι σχεδόν αδύνατη, ωστόσο στα social media έγινε ανάρπαστος οδηγός για το πώς να διαφύγει κανείς από την πόλη.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Σανγκάη μειώθηκε σε περίπου 3.000 τη Δευτέρα, από το ρεκόρ των 26.000 στα μέσα Απριλίου.

Αναφέρθηκαν έξι θάνατοι από COVID, ανεβάζοντας τον απολογισμό από το ξέσπασμα σε 553.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter