Σανίδα σωτηρίας στο ατόπημα Ζάεφ αναζητά ο Μητσοτάκης για να μη φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία στην Βουλή

Σανίδα σωτηρίας στο ατόπημα Ζάεφ αναζητά ο Μητσοτάκης για να μη φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία στην Βουλή

Σαν ευκαιρία για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της κύρωσης των πρωτοκόλλων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, εκλαμβάνει η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε με την εμφάνιση της ποδοσφαιρικής της ομάδας στο EURO 2020 και την αναφορά από τον Ζόραν Ζάεφ της χώρας του ως «Μακεδονία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνο κατά τον οποίο θα κυρωθούν από την Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας». Η προηγούμενη επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν ότι «τα πρωτόκολλα θα έλθουν προς ψήφιση ανάλογα με τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα καθορίσει το πότε θα έλθουν προς ψήφιση και όχι το αντίθετο». Σημειώνεται ότι την θέση αυτή είχε εκφράσει πρώτος ο Στέλιος Πέτσας το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς και την ίδια απάντηση έδωσε στις αρχές του Ιουνίου η Αριστοτελία Πελώνη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση απλώς προσπαθούσε να αποφύγει την εσωκομματική αντιπαράθεση καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει ότι θα καταψηφίσει τα πρωτόκολλα ενώ και υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που παρασκηνιακά έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Την περασμένη εβδομάδα μετά την παρέμβαση Μπάιντεν για τα Δυτικά Βαλκάνια και πριν ανακύψει το θέμα με την ποδοσφαιρική ομάδα της «γειτονικής χώρας»-, από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία θα έλθουν προς ψήφιση τον Ιούλιο στην Ολομέλεια». Πρόσθεταν ότι αδιαφορούσαν για το αν καταψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς και ορισμένοι βουλευτές που προέβλεπαν ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν λίγοι. Η θέση αυτή όμως άλλαξε ξανά μετά την παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας και το tweet Ζάεφ. Τώρα η επίσημη θέση είναι ότι «θα αξιολογηθεί». Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον καλεί «τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO». Επιπλέον θέλοντας πάντα να χαϊδέψουν το κοινό των «μακεδονομάχων» σημειώνουν ότι «η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να είναι βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναζητούσε τρόπο να βγει από την δύσκολη θέση. Ωστόσο δεν θέτει επισήμως το ζήτημα, παρότι είχε δηλώσει επανειλημμένως και «αυστηρά» ότι «η διεθνής Συμφωνία δεσμεύει την χώρα ωστόσο η κυβέρνησή του θα επιτηρεί την πιστή τήρησή της». Αντί γι αυτό περιμένει από «την λάθος αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «να πιστωθούν πολιτικά οφέλη».

Επίσης ο πρωθυπουργός αποσιωπά ότι μόνο με την ψήφιση των πρωτοκόλλων συνεργασίας από την ελληνική Βουλή δεσμεύεται η Βορεια Μακεδονία και οι διάφορες ομοσπονδίες της να τηρούν απαρέκκλιτα τη Συμφωνία των Πρεσπών σε όλες της τις πτυχές.

Μάλιστα οι καταστάσεις που επιθυμεί να διαμορφώσει είναι τελείως τραγελαφικές αν θυμηθεί κανείς ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, ο πάλαι ποτέ «μακεδονομάχος» υπουργός ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης αποκάλεσε τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter