Σάντανς: Φεστιβάλ ετών 40 με νικητή το «Χωρίς μέτρο»

Σάντανς: Φεστιβάλ ετών 40 με νικητή το «Χωρίς μέτρο»

Σε μια ειδική εκδήλωση για να εορταστούν τα σαράντα χρόνια ζωής του φεστιβάλ, αναδείχτηκε και η κορυφαία ταινία στην ιστορία του θεσμού, που ήταν το «Χωρίς μέτρο» του Ντάμιεν Σαζέλ.

Το «Χωρίς μέτρο» (Whiplash) του Ντάμιεν Σαζέλ είναι η κορυφαία ταινία στην 40χρονη διαδρομή του φεστιβάλ Sundance σύμφωνα με τους διοργανωτές του. Οι τελευταίοι δεν ανέτρεξαν απλώς στα τεφτέρια τους για να καταλήξουν στην ανωτέρω ετυμηγορία αλλά διεξήγαγαν κι έρευνα ανάμεσα σε περίπου 500 σκηνοθέτες, κριτικούς και άλλους επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να ξεχωρίσουν τις πιο επιδραστικές («εκείνες που άλλαξαν ζωές και άγγιξαν τις καρδιές των περισσοτέρων») ταινίες από εκείνες που βραβεύτηκαν στα 40 χρόνια ζωής του φεστιβάλ.

Το προ δεκαετίας σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντάμιεν Σάζελ ήταν ο μεγάλος νικητής ανάμεσα στα σπουδαία φιλμ που διακρίθηκαν στο παρελθόν στο φεστιβάλ της Γιούτα. Θυμίζουμε ότι το «Χωρίς μέτρο» μετά από τη βράβευση του στο Σάντανς έφτασε και μέχρι τα όσκαρ κατακτώντας 3 βραβεία για την ερμηνεία Α ρόλου του Τζ. Κ. Σίμονς, τον ήχο και το μοντάζ. Στην εορταστική λίστα του Σάντανς και κάτω από τη δημιουργία του Σαζέλ συναντάμε έργα σαν το «Reservoir dogs» την πρώτη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, το οσκαρικό χιτ «Τρέξε» του πρωτομεφανιζόμενου Τζόρνταν Πιλ, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες» του επίσης πρωτάρη Στίβεν Σόντερμπεργκ, το «Memento» του Κρίστοφερ Νόλαν και φυσικά το «Blood Simple». Το σκηνοθετικό ντεμπούτο των αδερφών Κοέν ήταν και η πρώτη πραγματικά σπουδαία ταινία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ που σήμερα θεωρείται ως η Μέκκα του ανεξάρτητου σινεμά. Ήταν το σωτήριο έτος 1985 και στην μόλις τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ που θεωρείται πλέον ως η Μέκκα του ανεξάρτητου σινεμά, οι άγνωστοι τότε Κοέν κονταροχτυπήθηκαν με τον Τζιμ Τζάρμους («Πέρα από τον παράδεισο»), τον Τζον Σέιλς («Από άλλον πλανήτη») και τον Μπιλ Ντιουκ («The killing floor») κερδίζοντας τελικά το βραβείο της καλύτερης δραματικής ταινίας. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια παρέλασαν στο φεστιβάλ κι άλλα διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά – «Κυριακή» του Τζόναθαν Νόσιτερ, «NARC» του Τζο Κάρναχαν, «Στηρίξου πάνω μου» του Κένεθ Λόνεργκαν, «Καρδιά του χειμώνα» της Ντέμπρα Γκράνικ κ.α. -ενώ έχουν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα τους περισσότερες από 4.000 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Πέρυσι η μεγάλη νικήτρια του φεστιβάλ ήταν το αντισυμβατικό δράμα «Το αλάνι» της βρετανίδας Σάρλοτ Ρίγκαν που παίζεται αυτές τις μέρες στις ελληνικές αίθουσες, ενώ η φετινή διοργάνωση διεξάγεται στις 18-28 Ιανουαρίου.

Η λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες στην ιστορία του φεστιβάλ αναλυτικά περιλαμβάνει:

1. Whiplash (2014) του Ντάμιεν Σαζέλ
2. Reservoir Dogs (1992) του Κουέντιν Ταραντίνο
3. Τρέξε (2017) του Τζόρνταν Πιλ
4. Little Miss Sunshine (2006) των Τζόναθαν Ντέιτον, Βάλερι Φάρις
5. Memento (2001) του Κρίστοφερ Νόλαν
6. Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες (1989) του Στίβεν Σόντερμπεργκ
7. Πριν το ξημέρωμα (1995) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
8. Boyhood (2014) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
9. Θέλω και τη μαμά σου (2002) του Αλφόνσο Κουαρόν
10.Blood Simple (1985) των αδερφών Κοέν

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter