Σαντορινιός: Σύμβαση κόλαφος κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Video)

Σαντορινιός: Σύμβαση κόλαφος κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Video)

Σκληρές κατηγορίες εξαπέλυσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή κατά της κυβέρνησης και των υπουργών που δρομολόγησαν τη σκανδαλώδη τροποποίηση της σύμβασης με τη Cosco, με την οποία εκχωρείται στον επενδυτή επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση φέρνει μια τροποποίηση που χαρίζει, όπως αποδείξαμε με επιχειρήματα, έως και 90 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ ΑΕ. Συγκεκριμένα, 40 εκατ. ευρώ από τις ποινικές ρήτρες και 50 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του 16% των μετοχών που παραχωρούνται. Επιπλέον, είναι και 90 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν ζεστά στα δημόσια ταμεία. Αυτό είναι η βλάβη κατά του Δημοσίου» είπε και πρόσθεσε:

«Με αυτό το Νομοσχέδιο αθωώνεται η Εταιρεία για τις ευθύνες που έχει για τη μη υλοποίηση συγκεκριμένων υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 290εκ ευρώ, που αφορούν σε κρίσιμες υποδομές για το λιμάνι, υποδομές που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ναυπηγοεπισκευή, οι χρήστες του λιμανιού και η εθνική οικονομία».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι επί 50 μέρες, από τις 11 Αυγούστου 2021, η κυβέρνηση δεν επιβάλλει όσα προβλέπονται στη Σύμβαση. «Η κυβέρνηση διαπράττει αδικήματα ενάντια στο συμφέρον, παράβαση καθήκοντος και μάλιστα βαρύτατη και βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και 90 εκ. ευρώ, εάν πάμε στο ακραίο σενάριο της δεκαετίας. Και αντί να κάνετε όλα αυτά, εσείς αποφασίζετε να δώσετε στην ΟΛΠ ΑΕ το 16% των μετοχών του Λιμανιού, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι υποχρεωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο 5 εκ. που μέχρι τώρα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία» επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Λέτε ψέματα ότι θα σταματήσουν οι επενδύσεις. Δεν θα σταματήσουν οι επενδύσεις. Εσείς καθυστερείτε τις επενδύσεις, γιατί τους δίνετε δέκα χρόνια τράτο, για να ολοκληρώσουν κρίσιμες επενδύσεις, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 11-8-21. Επιβραβεύετε με αυτόν τον τρόπο τον ασυνεπή εταίρο. Ταυτόχρονα υποβαθμίζετε το λιμάνι από τη μη έγκαιρη υλοποίηση των επενδύσεων, την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών του λιμανιού και τη μη επαρκή παροχή υπηρεσιών».

«Υποβαθμίζεται το Λιμάνι του Πειραιά»

Κατά τον κ. Σαντορινιό, η κυβέρνηση μονολογεί, ψευδώς, ότι για να μη σταματήσουν οι επενδύσεις, μόνη λύση είναι να βρούμε συμβιβαστική λύση, γιατί αλλιώς θα έχουμε νομικά προβλήματα με τον επενδυτή. «Ε, όχι. Η σύμβαση του 2016 περιέχει προβλέψεις και δικλείδες .Σας τα λέω με βήματα για να μην μπερδευτείτε: Οφείλεται να επιβάλλετε ποινικές ρήτρες 40 εκ. (το 20% των 200 εκ. υπολειπόμενων επενδύσεων) να μεταφέρετε την υποχρέωση από την πρώτη, στη δεύτερη επενδυτική περίοδο της υλοποίησης των υποχρεωτικών συμβάσεων και αν και τότε δεν υλοποιηθούν τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών, τότε για το υπολειπόμενο ποσό πρέπει εκ νέου να επιβληθούν ρήτρες, 120%, βάσει του παραρτήματος 16.2». Δεν κατάλαβα, αν δηλαδή επιβάλλει κάποιος ποινικές ρήτρες και έστω κι αν προσφύγει η COSCO στη διαιτησία, σταματάει ξαφνικά η Σύμβαση;» διερωτήθηκε.

Συνέχισε λέγοντας πως «κάνετε και κάτι άλλο χειρότερο. Δίνετε την δυνατότητα στο ΟΛΠ ΑΕ να τροποποιήσει, με διάφορα νομικά τερτίπια,ακόμη και αυτές τις υποχρεωτικές επενδύσεις που έπρεπε να υλοποιήσει. Δηλαδή αντί για παράδειγμα να ολοκληρώσει βασικές λιμενικές υποδομές θα πάρει έγκριση για Mall στον Πειραιά ή για την κατασκευή του προβλήτας 4, ο οποίος θα καταστρέψει το Κερατσίνι και το Πέραμα; Δίνετε λευκό χαρτί στον Επενδυτή».

«Κατηγορείται το Δημόσιο για να εξυπηρετήσετε τους ιδιώτες»

«Αυτές τις μέρες ακούσαμε διάφορα θλιβερά επιχειρήματα που προσπαθούν να τεκμηριώσουν φταίξιμο των Υπηρεσιών: Πρώτον, το μοναδικό επιχείρημα των υπουργών για την παραχώρηση του 16% του Λιμανιού του Πειραιά στην ΟΛΠ ΑΕ, χωρίς να τηρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις, ήταν ότι για 3 έργα, που πήραν περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2019, συνολικού ύψους 26,5 εκατ. ευρώ -δηλαδή λιγότερο από το 10% της συνολικής επένδυσης- φταίει το Ελληνικό Δημόσιο που καθυστέρησε και όχι ο ΟΛΠ. Είναι όμως αλήθεια; Όχι. Το 2016, όταν ζήτησε ο ΟΛΠ να κάνει ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, είχε ενημερωθεί ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική ανανέωση για όλες τις επενδύσεις. Ξέρετε πότε κατέθεσε ο ΟΛΠ ΑΕ φάκελο για αυτές τις 3 επενδύσεις; Τον Οκτώβρη του 2019.3 χρόνια και 2 μήνες αφότου ενημερώθηκε ότι πρέπει να καταθέσει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα; Ποιος φταίει γι’ αυτήν την καθυστέρηση; Το Δημόσιο, οι πολίτες ή η θεομηνία; Για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα!» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Δεύτερον, μας λέει η ΝΔ ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις. Όχι, δεν υπήρξαν διότι σχεδόν το σύνολο των 11 έργων καλύπτεται από την περιβαλλοντική μελέτη και την αντίστοιχη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η οποία τροποποιήθηκε και παρατάθηκε το 2018.

»Τρίτον, μας λέει ο υπουργός ότι με το masterplan που ενέκρινε η κυβέρνηση άνοιξε ο δρόμος για τις επενδύσεις. Χρειαζόταν το masterplan για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις; Όχι, δεν χρειαζόταν. Γιατί με τον ν.4504/2016 (άρθρο 86) του ΣΥΡΙΖΑ, που και η ΝΔ παράτεινε, δεν είναι προαπαιτούμενο το masterplan για αυτές τις επενδύσεις. Μπορεί κάθε μία από αυτές να έχει από μόνη της άδεια έγκρισης. Για παράδειγμα, τα έργα για τις βελτιώσεις υποδομών ναυπηγοεπισκευής είχαν αδειοδοτήσεις από το 2017. Ξέρετε πότε ξεκίνησε η Εταιρεία να τα υλοποιεί; Το 2020!

»Τέταρτον, η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά ψέγει τους πολίτες με χυδαίο τρόπο. Γιατί είναι χυδαίο να κατηγορείτε όσους θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και ζητούν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στον αέρα και στο κυκλοφοριακό της πόλης, πως αυτοί ευθύνονται για τις καθυστερήσεις των έργων.

»Άρα τι μας λέτε; Ότι δεν φταίει ο ΟΛΠ, φταίει όλοι οι άλλοι άρα ας του δώσουμε δέκα χρόνια παράταση, μπας και προλάβει να υλοποιήσει τις επενδύσεις!».Και το κύριο ερώτημα παραμένει: Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις των 11 υποχρεωτικών επενδύσεων και γιατί η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στην ισχύουσα Σύμβαση, ενώ αντί για αυτό του δίνει και άλλα 10 χρόνια παράταση, μπας και προλάβει να τις υλοποιήσει;».«Αντί να εφαρμόσετε τη Σύμβαση του 2016 που είναι σε ισχύ και έχει προβλέψεις για όλα τα σενάρια καθυστερήσεων, η Κυβέρνηση επιλέγει να μεταφέρει το φταίξιμο στο Δημόσιο και στους πολίτες. Αθωώνετε τον ΟΛΠ και τον ξεπλένετε από τις ευθύνες του».

Δείτε το βίντεο:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter