Σαντορινιός: To Μεταφορικό Ισοδύναμο άπλωσε «γέφυρες» στα νησιά αλλά η ΝΔ ζητούσε την απόσυρσή του

Σαντορινιός: To Μεταφορικό Ισοδύναμο άπλωσε «γέφυρες» στα νησιά αλλά η ΝΔ ζητούσε την απόσυρσή του

Ο αν. υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, συνοψίζει στο Documentonews.gr το κυβερνητικό έργο που αφορά αμιγώς τα νησιά και τους κατοίκους τους, κάνοντας ειδική μνεία στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.

«Είναι το νομοθέτημα που απλώνει γέφυρες στα νησιά» υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ζητούσε την απόσυρση του μέτρου.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Ποιο νομοθέτημα που αφορά αποκλειστικά το χαρτοφυλάκιό σας θα ιεραρχούσατε ως πιο σημαντικό για τη βελτίωση της ζωής των νησιωτών;

Με απόλυτη σαφήνεια θα σας απαντούσα το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Θέσαμε σε λειτουργία έναν ολοκληρωμένο θεσμό που επικουρεί την Νησιωτικότητα και αφορά όλα τα νησιά της χώρας. Ένα μέτρο που εντάσσεται στις πολιτικές συνοχής που ποτέ ως τώρα τα νησιά μας δεν βίωσαν.

Επιδοτούμε το κόστος μετακίνησης των νησιωτών, το κόστος μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τα νησιά, και το κόστος μεταφοράς καυσίμων. Αυτή τη στιγμή πάνω από 260.000 νησιώτες χρησιμοποιούν το μέτρο, βλέποντας στο λογαριασμό τους επιστροφή μέρους του κόστους των εισιτηρίων που αγγίζει μέχρι και στα 75%. Επιστροφή μέρους του κόστους μεταφοράς που αγγίζει και το 45% έχουν πάνω από 12.000 νησιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύονται, αφού αντιμετωπίζεται στην πράξη το ανταγωνιστικό τους μειονέκτημα. Τέλος, με το Μεταφορικό Ισοδύναμο μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά, φτάνοντας λόγου χάρη τώρα στη Λέρο η απλή αμόλυβδη έφτασε να κοστίζει 1,55 ευρώ από περίπου 1,90 ευρώ που είχε φτάσει.

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τότε που το Μεταφορικό Ισοδύναμο έγινε νόμος του κράτους, με την ΝΔ να μην το έχει ψηφίσει και να μας καλεί, εκείνες τις μέρες, να το αποσύρουμε. Εμείς απαντήσαμε και απαντάμε ότι δεν αποσυρόμαστε από τις ανάγκες των νησιών μας, δεν αφήνουμε ξανά τους νησιώτες μας να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι εκείνο το νομοθέτημα που απλώνει γέφυρες στα νησιά και αναγνωρίζει στην πράξη την Νησιωτικότητα και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Πέρα από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ποια άλλη παρέμβαση θεωρείτε κρίσιμη;

Η απάντηση εξαρτάται από το νησί στο οποίο κατοικεί κάποιος. Αν κάποιος ζει στο Αγαθονήσι, το Καστελόριζο, τους Λειψούς, την Νίσυρο, κα. η υδατική αυτονομία που κερδήθηκε μέσω της τοποθέτησης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, δίνει προοπτικές ανάπτυξης σε νησιά που μέχρι τώρα υδροδοτούνταν από καραβάκια.

Αυτή η πολιτική έφερε ποιοτικό και επαρκές νερό στα νησιά, ενώ εξοικονόμησε 4,5εκ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο τα οποία θα επενδυθούν και πάλι για έργα στα νησιά. Αν κάποιος είναι κάτοικος της Σύμης ή της Κω, που μέσα στο 2017 βίωσαν μεγάλες καταστροφές, τότε αντιλήφθηκε ότι το κράτος αποτέλεσε αρωγό σε όλα τα στάδια επούλωσης των πληγών. Ειδικότερα, 1,2εκ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σύμη και έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες κατοίκους και επιχειρηματίες, 5.000 ευρώ και 8.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω δόθηκαν πάνω από 28 εκ. ευρώ. Όσον αφορά την Ψέριμο και τους Αρκιούς, οι κάτοικοι είδαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γιατρό, καθώς δώσαμε την ευκαιρία σε γιατρούς-οπλίτες να κάνουν την θητεία τους και να εκπληρώνουν παράλληλα την υποχρέωση του αγροτικού τους. Για τον Αι Στράτη, ένα νησί με 300 κατοίκους, δρομολογήσαμε επιδότηση για τις υποδομές του με περίπου 1 εκ. ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που επιχορήγησε 101 εκ. ευρώ έργα σε όλα τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στη Σαντορίνη και την Κάρπαθο εγκαινιάστηκαν καινούργια, σύγχρονα νοσοκομεία. Τέλος, στο Ιόνιο επαναλειτούργησαν οι γραμμές Ιθάκη – Πάτρα και Κέρκυρα- Διαπόντεια, φέρνοντας ζωή και ανάπτυξη στα νησιά. Αυτές και άλλες πολιτικές εφαρμόσαμε μέσα σε σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακούσαμε τα νησιά και προσπαθήσαμε να λύσουμε τα καθημερινά τους προβλήματα.

Το ντιμπέιτ με όλους τους κοινοβουλευτικούς προέδρους «ναυάγησε». Προεκλογικές υποχρεώσεις ή επιδιώξεις κρύβονται πίσω από τη ματαίωση; Πώς σχολιάζετε την άρνηση συμμετοχής του Κ. Μητσοτάκη σε μία τηλεμαχία μόνο με τον πρωθυπουργό;

Όλη αυτή η συζήτηση μου θυμίζει γελοιογραφίες του Μποστ, που κάποιοι παρουσιάζονται ως δυνατοί και «παλικάρια», αλλά είναι οι πρώτοι που στρίβουν πονηρά και με δειλία. Με όρους πάντως πολιτικής, είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά να αρνείται ο Πρόεδρος του δεύτερου μεγάλου κόμματος της χώρας να προσέλθει σε δημόσια συζήτηση, στάδιο της δημοκρατικής και διαφανούς διεξαγωγής των εκλογών, για τα προγράμματα και τις θέσεις για τα οποία θα κληθεί ο λαός να αποφασίσει. Προσωπικά θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται τα προεκλογικά προγράμματα, ούτε για την αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και αξίες. Μιλώντας θολά, υποσχόμενος αόριστες μεταρρυθμίσεις και ακολουθώντας κατά γράμμα τους κοστοβόρους επικοινωνιολόγους της ΝΔ, κρύβει το πραγματικό του πρόσωπο και τις προθέσεις της επόμενης μέρας. Η ακύρωση του ντιμπέιτ, η αποφυγή της σύγκρισης των προγραμμάτων και οι τακτικοί των μονολόγων που η ΝΔ έχει πάρει, είναι μια προσπάθεια σιωπηρής υφαρπαγής ψήφου.

Η ανάδειξη του Γ. Αντετοκούνμπο σε MVP του ΝΒΑ αποτέλεσε σημείο πολιτικής σύγκρουσης λόγω των εγκωμιαστικών σχολίων από στελέχη της ΝΔ τα οποία είτε δεν μπορούσαν να προφέρουν το όνομά του, είτε προαναγγέλλουν επιδόματα «μόνο για Έλληνες». Για εσάς, ποιος θεωρείται έλληνας πολίτης και ποιος δικαιούται επιδόματα από το ελληνικό κράτος;

Ο Γιάννης Αντεντοκούμπο είναι ένας αθλητής διακρίσεων, o MVP της χρονιάς. Η πορεία του στο ΝΒΑ έχει στεφθεί από επιτυχία, ενώ έχει προσπαθήσει σκληρά, με συνεχείς προπονήσεις και αφοσίωση στο άθλημά του. Για αυτό άλλωστε είναι πρότυπο για πολλά νέα παιδιά, που μέσα από τον Γιάννη αγάπησαν ξανά το μπάσκετ. Την φανέλα όμως με το νούμερο 34 την φορά ένα παιδί που είναι από τα Σεπόλια, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, που κατάγεται από την Νιγηρία, που έμαθε γράμματα σε ελληνικό σχολείο, που έμενε μαζί με την πολυμελή οικογένειά του σε ένα μικρό διαμέρισμα, που δεν υπήρχε πάντα φαγητό στο τραπέζι τους και που αν δεν είχε ταλέντο στο μπάσκετ και αν δεν μεσολαβούσαν οι προπονητές του δε θα είχε γίνει Έλληνας πολίτης και δε θα είχε ταξιδέψει στο Μιλγουόκι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα παιδιά που δεν είναι σαν τον Γιάννη μέσα το παρκέ, αλλά που έχουν ζωές παράλληλες με τον Γιάννη, ψήφισε τον νόμο για την παιδική ιθαγένεια όπου όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα ή πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο μπορούν να λάβουν την Ελληνική Ιθαγένεια και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ευκαιρίες στη χώρα μας. Η πολιτική μας αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόσχεσής μας στον ελληνικό λαό να τηρήσουμε το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει την προστασία από την Πολιτεία όλων των πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας. Στον αντίποδα, η υποκρισία, η διγλωσσία και η εκμετάλλευση των διακρίσεων του Αντετοκούμπο για ένα tweet από τα στελέχη της ΝΔ προκαλούν θλίψη και οργή. Φαρισσαισμοί και επικοινωνιακά τρικ μιας παράταξης που φλερτάρει με τα άκρα και που θεωρεί ότι παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο, μόνο αν βάζουν καλάθια, έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην ζωή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν δύο εκ δια μέτρου αντίθετα κυβερνητικά προγράμματα. Μπορείτε να μας δώσετε το περίγραμμα των διαφορών σε φορολογικό και εργασιακό επίπεδο;

Από όσα, με φειδώ είναι η αλήθεια, έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμά του, φαίνεται καθαρά ότι σε αυτές τις εκλογές θα συγκρουστεί η Πρόοδος και η Συντήρηση, το Κοινωνικό Κράτος με τον Νεοφιλελευθερισμό. Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ και τα πεπραγμένα της, θα έρθουν σε αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που έβαλε σε πρώτο πλάνο τη δίκαιη ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και την αναστήλωση μιας χώρας και μιας οικονομίας που είχε γονατίσει από τα Μνημόνια.

Παραλάβαμε την ανεργία στο 28%, την ανεργία των νέων στο 60%, το μέσο εισόδημα μειωμένο κατά 4.000€, τον βασικό μισθό στα 586 στον οποίο η ΝΔ υπόσχεται αύξηση 4%, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις με θεσμοθετημένο τον υποκατώτατο μισθό και θεσμοθετημένη την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των κλαδικών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν πίσω τους ελλειμματικό ταμείο 550εκ, μια κοινωνία που είχε υποστεί 68 δις ευρώ μέτρα, απολυμένους γιατρούς του ΙΚΑ, εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, δημοτικούς αστυνομικούς, σχεδιαστές της Αρχαιολογίας και άλλους. Το ΔΝΤ ήταν «φίλοι τους» και είχαν συμφωνήσει σε πλεονάσματα της τάξεως του 4 – 4,5%, ενώ το 2014 είχαν στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχαν μόνο 0,2%, φορτώνοντας την χώρα με επιπλέον 2 δις ευρώ μέτρα. Μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής, του Τ.Τ. και άλλων δημοσίων οργανισμών και την «βουτιά» συμφερόντων στην Υγεία και στο Ερρίκος Ντυνάν, η ΝΔ κλείνει το μάτι συνωμοτικά σε επιχειρηματίες να αγοράσουν έτοιμα νοσοκομεία, έτοιμες δομές του κράτους και με εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα -ή όπως καλύτερα θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης σουηδικού τύπου αφού οι ομοιδεάτες του πέρασαν ήδη εκεί το 12ωρο.

Εμείς, επαναφέραμε τις κλαδικές και τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, καταργήσαμε το τερατούργημα του υποκατώτατου μισθού, τον βασικό μισθό από 586 ευρώ τον φέραμε στα 650 ευρώ με προοπτική σε 2 χρόνια να φτάσει 750 ευρώ- αύξηση 11%, κάναμε για το έτος 2018-2019 προσλήψεις 20.000 αναπληρωτών, θέσαμε σε τροχιά τις προσλήψεις 18.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και 15.000 ιατρικού προσωπικού, επαναφέραμε το 1/1 για το Δημόσιο, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας από το 60% βρίσκονται στο 40%, θεσμοθετήσαμε την επαναφορά της λεγόμενης 13ης Σύνταξης, δώσαμε επιδόματα ζωής και αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που η Κρίση τους εξαθλίωσε, μειώσαμε την παιδική φτώχεια σε προ κρίσης επίπεδα, συνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με το εισόδημα, φέραμε τις 120 δόσεις, ανακοινώσαμε μια δέσμη μέτρων για τους φορολογικούς συντελεστές και τις κλίμακες που δίνουν ανάσα στην πραγματική αγορά.

Οι διαφορές, κατά τη γνώμη μου είναι τρομακτικές και ενδεικτικές, όμως δεν έχει τόσο σημασία αυτό όσο το να σκεφτεί ο καθένας και η καθεμιά τι άλλαξε στην ζωή του και κατά πόσο κατάφερε η Κυβέρνηση να σταματήσει την κατρακύλα και των εισοδημάτων και της αξιοπρέπειας. Ο κόσμος θα αποφασίσει αν θέλει να γυρίσουμε στο παρελθόν ή να προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας και να σχεδιάσουμε με αισιοδοξία μια Ελλάδα με Δικαιοσύνη, Ισότητα και Αλληλεγγύη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter