Σαουδική Αραβία: Βασίζεται στον Τραμπ για να επανέλθει σε θέση ισχύος

Σαουδική Αραβία: Βασίζεται στον Τραμπ για να επανέλθει σε θέση ισχύος

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα τους επαναφέρει σε θέση ισχύος έναντι του Ιράν, όμως φοβούνται ότι μια πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει περισσότερο τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης (του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα κατέστρεψαν εντελώς την ισορροπία» των δυνάμεων στην περιοχή, που ταλανίζεται από συγκρούσεις και την επέκταση των τζιχαντιστών, εκτιμά ο Μουστάφα Αλάνι αναλυτής του Κέντρου Ερευνών Κόλπου στη Γενεύη.

Ο Ομπάμα «αγνόησε την επεκτατική πολιτική του Ιράν και ήταν πολύ συνετός στην υποστήριξη που παρείχε στις χώρες του Κόλπου», οι οποίες ελπίζουν ότι «θα επανέλθει η περιφερειακή ισορροπία υπό τον Τραμπ», πρόσθεσε.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν εξεγερθεί ενάντια «στις επεμβάσεις» του Ιράν στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη και αντιμετώπισαν πολύ άσχημα την άρνηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου να επέμβει στρατιωτικά κατά της Δαμασκού.

Μεταξύ των ανθρώπων-κλειδιά στην κυβέρνηση Τραμπ τρεις είναι γνωστοί για τη δυσπιστία τους απέναντι στην Τεχεράνη: ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζέιμς Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Οι τρεις αυτοί αντιμετωπίζουν το Ιράν ως μια πιθανή σοβαρή απειλή και αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία του Ιράκ και τον ρόλο των αραβικών κρατών στην αποθάρρυνση του Ιράν», υπογραμμίζει ο Άντονι Κόρντσμαν αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Ουάσινγκτον.

Ήδη αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, οι αραβικές χώρες του Κόλπου θα παρακολουθούν στενά την πολιτική του Τραμπ αναφορικά με το Ιράν, κυρίως σε ό,τι αφορά την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη το 2015 με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter