Σαουδική Αραβία: Δεν υπάρχει κανένας «αποκλεισμός» στο Κατάρ

Σαουδική Αραβία: Δεν υπάρχει κανένας «αποκλεισμός» στο Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία δεν επιβάλλει κανέναν «αποκλεισμό» στο Κατάρ, υποστήριξε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου Άντελ Αλ Τζουμπέιρ, οχτώ μέρες μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του εμιράτου και την επιβολή κυρώσεων στη Ντόχα.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, μεταξύ άλλων χωρών, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο εμιράτο, κατηγορώντας την Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί δεσμούς με το Ιράν.

Ανάμεσα στα μέτρα που επιβλήθηκαν είναι το κλείσιμο των χερσαίων, ναυτιλιακών και αεροπορικών συνδέσεων με το Κατάρ και η απαγόρευση υπερπτήσεων αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο των αραβικών χωρών.

«Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός ενάντια στο Κατάρ… Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά», τόνισε ο Τζουμπέιρ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που είχε καλέσει την περασμένη εβδομάδα για «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων, παρέμεινε σιωπηλός κατά τις δηλώσεις του Τζουμπέιρ.

«Αυτό που κάναμε είναι να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα», δήλωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ.

«Οι περιορισμοί στην χρήση του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας αφορά μόνο τις εταιρείες του Κατάρ και τα αεροσκάφη των εταιρειών του Κατάρ, κανέναν άλλον», τόνισε.

«Τα λιμάνια του Κατάρ είναι ανοιχτά, δεν έχει επιβληθεί κανένας αποκλεισμός σε αυτά. Το Κατάρ μπορεί να εισάγει και να εξάγει προϊόντα, όταν το επιθυμεί. Δεν μπορεί απλά να χρησιμοποιεί τον εναέριό μας χώρο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζουμπέιρ.

Παράλληλα επισήμανε ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να χορηγήσει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Κατάρ αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter