Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα ενημερώνονται με sms για το …διαζύγιο τους

Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα ενημερώνονται με sms για το …διαζύγιο τους

Από σήμερα, 6 Ιανουαρίου, τα δικαστήρια υποχρεούνται να ενημερώνουν τις γυναίκες μέσω γραπτού μηνύματος για τις δικαστικές αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τα διαζύγια τους. Το να γνωρίζουν την οικογενειακή τους κατάσταση, θα βοηθήσει τις γυναίκες να προστατεύσουν ή να διεκδικήσουν δικαιώματα όπως η διατροφή.

Το γραπτό μήνυμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τον αριθμό πρωτοκόλλου του διαζυγίου, καθώς και το δικαστήριο στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί η γυναίκα για να πάρει γραπτώς το διαζύγιό της.

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί τα τελευταία χρόνια ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο των σχεδίων του που έχει ονομάσει «Vision 2030». Μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο του 2018 σταμάτησε να απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία η οδήγηση για τις γυναίκες ·μέτρο-ορόσημο για τη χώρα.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν χαλάρωση του αυστηρού κώδικα ένδυσης για τις γυναίκες, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, καθώς και την αποδυνάμωση του συστήματος κηδεμονίας από άνδρα, το οποίο απαιτεί την έγκριση ενός άνδρα συγγενή σε περίπτωση σημαντικών αποφάσεων.

Παρά τα νέα μέτρα, πάντως, η Σαουδική Αραβία έχει ακόμη πολύ δρόμο στην προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας. Σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες η κοινωνία της παραμένει εξαιρετικά καταπιεστική για τις γυναίκες, με το σύστημα κηδεμονίας να τις εμποδίζει να κάνουν πολλά σημαντικά πράγματα μόνες τους -ανάμεσα στα οποία η αίτηση διαζυγίου, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, η αίτηση για έκδοση διαβατηρίου και το άνοιγμα συγκεκριμένων ειδών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, δε, πως η προσπάθεια ισχυροποίησης του ρόλου της γυναίκας στη σαουδική κοινωνία μπορεί να μη συνέβαινε ποτέ αν η χώρα δεν είχε τόσο μεγάλη ανάγκη από διαφοροποίηση και επέκταση της οικονομίας της πέραν του πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται σε επικίνδυνο βαθμό. Παράλληλα, η φήμη του πρίγκιπα ως μεταρρυθμιστή τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον Οκτώβριο, με τη δολοφονία του δημοσιογράφου και επικριτή της κυβέρνησης, Τζαμάλ Κασόγκι, την οποία πολλοί πιστεύουν -ανάμεσά τους και η CIA- πως διέταξε ο ίδιος ο Σαλμάν.

Πηγή:Κουτί της Πανδώρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter