Σαουδική Αραβία: Καταδίκη γυναίκας σε 34 χρόνια φυλάκιση για χρήση του Twitter

Σαουδική Αραβία: Καταδίκη γυναίκας σε 34 χρόνια φυλάκιση για χρήση του Twitter

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιστρέψει στην πατρίδα της για διακοπές, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή στον λογαριασμό της στο Twitter, ακολουθούσε αντιπάλους του καθεστώτος και ακτιβιστές, αναδημοσιεύοντας παράλληλα τις αναρτήσεις τους.

Η καταδίκη από το ειδικό τρομοκρατικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας εκδόθηκε εβδομάδες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη χώρα, για την οποία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει το βασίλειο να κλιμακώσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και άλλων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας.

Η υπόθεση σηματοδοτεί επίσης το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει βάλει στο στόχαστρο τους χρήστες του Twitter, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει ένα σημαντικό έμμεσο μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Σύμφωνα με μια μετάφραση των αρχείων του δικαστηρίου, τα οποία επικαλείται ο Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η Σεχάμπ «βοηθούσε όσους προσπαθούσαν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και εθνική ασφάλεια ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στο Twitter» και αναπαράγοντας τις δημοσιεύσεις τους. Πιστεύεται ότι ο Σεχάμπ μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να ζητήσει νέα έφεση στην υπόθεση.

Από όλες τις απόψεις, η Σεχάμπ, δεν μπορεί σύμφωνα πάντα με τον Guardian να χαρακτηριστεί εξέχουσα ακτιβίστρια ή ιδιαίτερα επικριτική ενάντια στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Η ίδια περιγράφει, στο Instagram, τον εαυτό της ως οδοντίατρο, παιδαγωγό, φοιτήτρια διδκακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Princess Nourah bint Abdulrahman, σύζυγος και μητέρα δύο αγοριών.

Πηγή: The Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter