Αμεσες παρεμβάσεις με επισκευές και νέα οχήματα χρειάζονται η ιστορική γραμμή του ηλεκτρικού (γραμμή 1) αλλά και πολλά από τα «απαρχαιωμένα» αστικά λεωφορεία που δεν διαθέτουν κλιματισμό και σε συνθήκες καύσωνα παρέχουν και… σάουνα.
Η κατάσταση στα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς μοιάζει ως προς την παλαιότητα. Στα λεωφορεία πολλά οχήματα λειτουργούν ασταμάτητα για 20-25 έτη, ενώ στον ηλεκτρικό υπάρχουν συρμοί του 1982-84 και του 1992. Εξουθενωτικό για τους επιβάτες είναι και το γεγονός της παντελούς έλλειψης κλιματισμού σε τέσσερις «δανεικούς» γαλλικούς συρμούς του μετρό (παραλαβής 2002).
«Τα βαγόνια αυτά σε μεσημεριανή ώρα αιχμής θεωρώ ότι είναι απαγορευτικό να τα χρησιμοποιούν άνθρωποι με θέματα υγείας. Είναι άγνωστο αν θα εγκατασταθεί σύντομα κλιματισμός σε αυτά. Είναι έως και επικίνδυνα λόγω των μικρών παραθύρων και του κακού εξαερισμού τους. Είναι σαν σάουνες» επισημαίνει μιλώντας στο Documento ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και εργαζόμενος στην τεχνική βάση.
Στέλεχος στον ΟΑΣΑ μιλάει στο Documento για τις τραγικές συνθήκες που υφίστανται στα λεωφορεία, παρά τη σχετικά πρόσφατη ενίσχυση του στόλου: «Πρόσφατα ήρθαν τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τα αντίστοιχα υδρογόνου, αλλά μόνο αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχουμε και τους χιλιάδες τουρίστες. Επίσης πρόβλημα έχουμε με τα νέα οχήματα που πήραμε μέσω leasing, αφού μας ήρθαν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, με άλλες τεχνικές προδιαγραφές ως προς τον κλιματισμό και με παράθυρα που δεν αερίζουν αποτελεσματικά. Πολλές φορές και ο υπάρχων κλιματισμός υπολειτουργεί σε βαθμό που οι επιβάτες δικαίως διαμαρτύρονται, ειδικά στις “φυσαρμόνικες”, όπου μαζί με τους όρθιους οι επιβάτες φτάνουν τους 200. Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν είναι 19-20 έτη, ενώ σίγουρα με τον καύσωνα που έρχεται ενδέχεται να αραιώσουν τα δρομολόγια για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Είναι οι λεγόμενες διακεκομμένες βάρδιες που εφαρμόζονται όταν εκδίδονται εγκύκλιοι για τη ζέστη».
«Στα όρια του απάνθρωπου»
Η Μαριτίνα Οικονομίδου που φοιτά στο Πάντειο χρησιμοποιεί καθημερινά λεωφορείο για να μετακινηθεί. Με έντονη αγανάκτηση επισημαίνει στο Documento: «Τα περισσότερα λεωφορεία είτε δεν έχουν καθόλου κλιματισμό είτε λειτουργούν με τόσο χαμηλή απόδοση που δεν κάνει καμία διαφορά. Υπάρχουν πολλά μεγάλα δρομολόγια (π.χ. 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά) τα οποία τις ώρες αιχμής χρειάζονται πολλή ώρα για να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να βρίσκονται συνωστισμένοι για ώρες στο όχημα όπου η ζέστη είναι αποπνικτική και ο αέρας δεν κυκλοφορεί. Αυτό που βιώνουμε οι καθημερινοί χρήστες των αστικών λεωφορείων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μια ταλαιπωρία που αγγίζει τα όρια του απάνθρωπου».
Ο συμφοιτητής της Θανάσης Ορφανός αναφέρεται στο ανυπόφορο, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, αλλά και επικίνδυνο στρίμωγμα στις ώρες αιχμής: «Κλιματισμός και ασφάλεια στα λεωφορεία δεν υπάρχουν. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να στριμωχτούμε στα οχήματα. Τι να κάνουμε όταν το επόμενο μπορεί να έρθει σε 40 λεπτά; Πολύ συχνά πορτοφολάδες ανεβαίνουν και καταφέρνουν να σε κλέψουν χωρίς να το αντιληφθείς. Εχω πέσει θύμα κλοπής στο 421».
«Και να υπάρχει κλιματισμός δεν λειτουργεί»
Στον πολύπαθο ηλεκτρικό ακόμη αναμένεται η πλήρης ανακαίνιση των 14 συρμών του 1982 από την ισπανική εταιρεία CAF που αναμένεται να παραληφθούν το… 2026. Ο καύσωνας κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη μετακίνηση με το μέσο του οποίου η υποβάθμιση και τα προβλήματα συνεχίζονται.
Σχετικά με τον κλιματισμό ο Π. Κοντογιάννης υπογραμμίζει: «Στους συρμούς της γραμμής 1 εγκαταστάθηκαν κλιματισμοί το 2008. Θεωρούνται σχετικά καινούργια συστήματα. Το γεγονός βέβαια ότι όλοι οι συρμοί έχουν κλιματισμό δεν σημαίνει πως λειτουργεί κιόλας. Αλλωστε περίπου το 1/5 των βαγονιών δεν έχει κλιματισμό, ενώ είναι πολύ συχνές και οι βλάβες».