«Σαράφης» ενώπιον Προανακριτικής: Εμμένει σε όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς

«Σαράφης» ενώπιον Προανακριτικής: Εμμένει σε όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Δεν αναιρεί τίποτα απ ‘ όσα έχει καταθέσει ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο «Μαξιμος Σαράφης» κατά την εξέτασή του από κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής στη ΓΑΔΑ.

Εντύπωση προκαλούν οι διαρροές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατά τις οποίες ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να ανακρούει πρύμναν, γεγονός που τον καθιστά αυτομάτως αξιόπιστο για όσους μέχρι πριν από λίγες ώρες τον χαρακτήριζαν κουκουλοφόρο.

Κατά τις πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε στοιχεία για το πώς στήθηκε το σκέλος του ξεπλύματος χρήματος γύρω από το σκάνδαλο Novartis, κάτι που είχε κάνει αναλυτικά και στις καταθέσεις του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Εξήγησε πως και γιατί λειτουργούσε ο λογαριασμός της Novartis στο εξωτερικό, γνωστός και ως «Ιερό Δισκοπότηρο».

Αναφέρθηκε επίσης στις μιντιακές εταιρείες – πλυντήρια που είχαν αναλάβει να ξεπλένουν το χρήμα της Novartis από τις παράλληλες εξαγωγές της εταιρείας σε Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε. Όπως είχε σημειώσει το Documento βάσει και των σχετικών στοιχείων από το FBI, ο λόγος που συντελούνταν οι παράλληλες εξαγωγές από τη Novartis ήταν οι αυξημένες τιμές φαρμάκων της εταιρείας σε χώρες όπως η Γερμανία, καθώς στην Ελλάδα -για τα ίδια προϊόντα- το κέρδος ήταν αρκετά χαμηλότερο.

Το παράνομο κέρδος της εταιρείας από τις παράλληλες εξαγωγές «νομιμοποιούταν» μέσω των μιντιακών πλυντηρίων και ανύπαρκτων sites, 23 εξ αυτών ανήκαν στον αποθανόντα εκδότη της Ακρόπολης, Τάκη Μαυρίκο.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, αναφέρθηκε και στη σχέση που είχε αναπτυχθεί και στην απευθείας επικοινωνία που είχαν πρώην υπουργός Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis. Συγκεκριμένα, οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω e-mail με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας, μέσω της υπερκοστολογημένης τιμολόγησης των φαρμάκων.

Πριν «κουκουλοφόρος», τώρα «αξιόπιστος»

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαρρέουν στα φίλα προσκείμενα προς αυτούς Μέσα πως ο «Μάξιμος Σαράφης» στην κατάθεσή του «τα παίρνει όλα πίσω». Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ήταν πιθανολογήσεις. Ωστόσο κατά τις πληροφορίες του Documento ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε επισταμένα σε απευθείας επικοινωνία που είχε πρώην υπουργός με υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, «φωτογραφίζοντας» – όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης – τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κωνσταντίνο Φρουζή αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο πως για τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα και τον μιντιακό στόλο ο οποίος τους συνοδεύει όλο αυτό το διάστημα, ο μέχρι πρότινος «κουκουλοφόρος Σαράφης» μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε αξιόπιστο προστατευόμενο μάρτυρα. 

Απάντηση Τουλουπάκη για τα έγγραφα του FBI

Τη Δευτέρα, η Ελένη Τουλουπάκη απέστειλε στην Επιτροπή απάντηση στο αίτημα που της είχε γίνει για αποστολή των απόρρητων εγγράφων του FBI. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν θα προχωρήσει στην αποστολή των εγγράφων, εκτός εάν εξασφαλιστεί άδεια από το FBI.

Κατά πληροφορίες, στην απάντηση Τουλουπάκη φέρεται να σημειώνεται η εξής ρήτρα για τα έγγραφα: «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνων»

Επίσης φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση από τις ΗΠΑ.

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter