Σαράντα ένα χρόνια χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη

Σαράντα ένα χρόνια χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης «Όλοι τον θυμούνται αρχαγγελικό, αγνό, αθώο να έρχεται απ’ τη χώρα του Μύθου. Ο Ξυλούρης ερχόταν από τις πανηγύρεις της κρητικής παράδοσης, ως ένας άγγελος-μαντατοφόρος ενός άλλου τρόπου ζωής».

Ο Ξυλούρης πριν από λυράρης, πριν από τραγουδιστής, ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος, όπως γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Αυθεντικός εκφραστής μιας πονεμένης γενιάς, ο Νίκος Ξυλούρης συνεργάστηκε με μεγάλους μουσουργούς και υπήρξε ο καλλιτέχνης που γεφύρωσε την ελληνική μουσική παράδοση με την ιστορική συγκυρία της εποχής που μεσουράνησε, μιας εποχής που τον ανέδειξε σε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τον συνθέτη Λουκά Θάνο, τον Ανδρέα Αεράκη του κρητικού μουσικού εργαστηρίου «Αεράκης – Σείστρον» και τον Κώστα Ξυλούρη με θέμα την έκδοση ανέκδοτης μουσικής συνεργασίας του Λουκά Θάνου με τον Νίκο Ξυλούρη, μιας δωρεάς του συνθέτη για τα 41 χρόνια από τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, ο δίσκος θα περιλαμβάνει τρία ανέκδοτα τραγούδια σε ποίηση Παλαμά, Βάρναλη και Ρίτσου που είχε συνθέσει ο Λουκάς Θάνος με ερμηνευτή πάντα τον Νίκο Ξυλούρη, ακόμη πέντε ντοκουμέντα από ηχογραφήσεις τραγουδιών από τις πρόβες τους για το «ΣΑΛΠΙΣΜΑ» και τέλος, την πρώτη ραδιοφωνική ανακοίνωση για τον δίσκο «ΣΑΛΠΙΣΜΑ».

Όπως αποκάλυψε ο δημιουργός Λουκάς Θάνος με συγκίνηση, στον δήμαρχο Ανωγείων, μεγάλη επιθυμία του είναι αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά στον τόπο που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Ανώγεια, παρουσιάζοντάς το με έναν Απολλώνιο χαρακτήρα και γιατί όχι αυτή η παρουσίαση να καταλήξει σε μια Διονυσιακή γιορτή.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, έχει συζητηθεί ο προγραμματισμός μιας συναυλίας το καλοκαίρι στα Ανώγεια, σύμφωνα με τον δήμαρχο του ιστορικού δήμου στα ορεινά του Ψηλορείτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter