Σαρηγιάννης: Απαραίτητη η απολύμανση του αέρα σε κλειστούς χώρους – Θα έπρεπε ήδη να είχαμε τα μηχανήματα

Σαρηγιάννης: Απαραίτητη η απολύμανση του αέρα σε κλειστούς χώρους – Θα έπρεπε ήδη να είχαμε τα μηχανήματα

Για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αλλά και για την απροθυμία που δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού μίλησε στην εκπομπή του Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι να απολυμαίνεται ο αέρας σε κλειστούς χώρους

«Είμαστε σε μία σταθερότητα, που προβλέπεται να παραμείνει για τις επόμενες λίγες ημέρες. Από τις 25 Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, ανεξάρτητα από τα μέτρα, λόγω του καιρού … Και θα υπάρχει ανισοκατανομή που οφείλεται κυρίως στην ανισοκατανομή του εμβολιασμού, το ποσοστό στη βόρεια Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικό. Αυτό “οδηγεί” αυτή την στιγμή στην αύξηση της διασποράς στη βόρεια Ελλάδα». Κατά συνέπεια, την εφαρμογή μέτρων πρέπει να την βλέπουμε “σε αυτόν τον “καμβά”. Αν λόγω των συνθηκών έχουμε τάση αύξησης, πρέπει να ξαναδούμε πόσο λειτουργούν τα μέτρα, πόσο αυτός ο λίγο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να ουσιαστικά οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά. Ο κίνδυνος είναι πιθανότητα, δεν είναι πραγματικά κρούσματα. Αλλά όταν αυτό πολλαπλασιάζεται με μεγάλη διασπορά, τότε προκύπτει μεγαλύτερος αριθμός σε πραγματικά κρούσματα. Αυτό πρέπει να προσέξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του να έχουν οι κλειστοί χώροι καλό εξαερισμό. «Ειδικά σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας ή σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο αντίστοιχα, χώρους χωρίς καλό εξαερισμό, είναι η δυνατότητα να απολυμαίνεις τον αέρα. Η αερογενής είναι η δεύτερη πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης. Άρα το να απολυμαίνουμε τον αέρα ενεργά, με ειδικές συσκευές (είτε σε σχολείαπανεπιστήμια, κτλ. είτε σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε -θέλω να το τονίσω- σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) μπορεί να βοηθήσει πολύ σημαντικά». Διευκρίνισε μάλιστα ότι πρόκειται για μηχανήματα με κόστος 200-1.200 ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, από διάφορες εταιρείες. 

Στην ερώτηση δημοσιογράφου γιατί δεν έχει προχωρήσει, τουλάχιστον στα σχολεία όπου τα περισσότερα παιδιά θα παραμείνουν ανεμβολίαστα, μία τέτοια επιλογή, για την οποία ο ίδιος μιλάει ήδη από το 2020, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν σαφής: «Είναι κάτι που ομολογουμένως θα έπρεπε να γίνει. Δεν είναι ακριβώς νέα τεχνολογία, η εφαρμογή είναι νέα. Κάθε τι νέο παίρνει το χρόνο του για να μπει στην λογική μας, στην πεπατημένη, να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Απλώς τώρα έχει έρθει η ώρα να συμβεί. Στο ΑΠΘ έχουμε βάλει 150 συσκευές, σε αμφιθέατρα και αίθουσες, εργαστηριακές και κλινικές, που πιθανώς δεν έχουν καλό εξαερισμό».

Και όπως είπε, «έχουμε κάνει μελέτες και σε ιδιωτικούς χώρους, ιατρεία, οδοντιατρεία, στην κλινική οδοντιατρικής του ΑΠΘ. Έχουμε δει σημαντική μείωση του ιικού και σωματιδιακού φορτίου, από 46%-70% ως και 90%, ανάλογα με τη συσκευή και το πώς χρησιμοποιείται».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter