Σαρηγιάννης: Εφιαλτική πρόβλεψη για έως 125 θανάτους τη μέρα

Σαρηγιάννης: Εφιαλτική πρόβλεψη για έως 125 θανάτους τη μέρα

Ανησυχητικές είναι οι νέες προβλέψεις του καθηγητή Σαρηγιάννη Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για το ύψος του αριθμού των νεκρών εξαιτίας του κορονοϊού μετά από συνοπολογισμό των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλύτερο σενάριο, με τριπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ, δείχνει έως 100 νεκρούς την ημέρα στις γιορτές και 800 διασωληνωμένους ασθενείς.

Μιλώντας στο iatronet.gr, παρέθεσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία, τα οποία είναι εφιαλτικά, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο, θα σημειωθούν νέα «μαύρα ρεκόρ» σε όλους τους δείκτες, αριθμό θανάτων, κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με τα τρία διαφορετικά σενάρια:

Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, με δεδομένη την επιτάχυνση που παρατηρείται, το μοντέλο δείχνει ότι θα φτάναμε στις αρχές Δεκεμβρίου σε περίπου 12.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στις 17 Δεκεμβρίου οι ανάγκες για ΜΕΘ θα έφταναν τις 1.300 κλίνες, δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων κλινών για COVID και μη COVID περιστατικά. Τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των θανάτων θα άγγιζε τον σοκαριστικό αριθμό των 150 σε ημερήσια βάση.
Ακόμα και με τα νέα μέτρα, ωστόσο, η εικόνα βελτιώνεται μόνο ως ένα βαθμό, με τα μεγέθη να παραμένουν εφιαλτικά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο: Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μοντέλου, η κορυφή των ημερήσιων νέων μολύνσεων θα φτάσει στις 9.000 στις αρχές Δεκεμβρίου. Στα μέσα του μήνα οι διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, ενώ οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 125.
Με 600.000 τεστ την ημέρα, μεσοσταθμικά, στις αρχές του Δεκεμβρίου τα κρούσματα περιορίζονται στα 7.800 – “με την σημερινή δυναμική το νούμερο αυτό θεωρείται επιτυχία”, σημειώνει – και μετά έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι κλίνες ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο θα περάσουν τις 800 και οι θάνατοι θα κινηθούν γύρω στους 100 την περίοδο των γιορτών.
Τα συγκεκριμένα μεγέθη, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα καταστήσουν το 4ο κύμα της πανδημίας ως το σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν δεν υπήρχε το εμβόλιο, οι αριθμοί θα ήταν πολλαπλάσιοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται με βάση την σημερινή εικόνα, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και με βάση τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού. «Αν ξαφνικά πειστούν περισσότεροι να εμβολιαστούν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φορτίο είναι πιο μεγάλο και τα εμβολιαστικά ποσοστά χαμηλότερα, τα νούμερα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω», σημείωσε.

Πηγή: Iatronet.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter