Σαρηγιάννης: Θα βλέπουμε καιρό τα 20άρια, κάποιες ημέρες μπορεί ως 40.000 κρούσματα

Σαρηγιάννης: Θα βλέπουμε καιρό τα 20άρια, κάποιες ημέρες μπορεί ως 40.000 κρούσματα

Μεγάλα επιδημιολογικά μεγέθη το επόμενο διάστημα, προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η τρέχουσα εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από τις 28.000 φαίνεται ότι σύντομα δεν θα αποτελεί ρεκόρ.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο iatronet, τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ως τις 15 Ιανουαρίου η διασπορά στην κοινότητα θα υπερδιπλασιαστεί, καθώς η Όμικρον θα κυριαρχήσει. Έτσι, ο κυλιόμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων από τα 8.700 σήμερα θα φτάσει τα 18.000. «Αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε για καιρό τα 20άρια και παραπάνω. Κάποιες μέρες μπορεί να δούμε και 35.000 και 38.000 ίσως και 40.000 κρούσματα», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Την έκρηξη κρουσμάτων ακολουθεί η πίεση στα νοσοκομεία και ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε στις χειρότερες ημέρες της προηγούμενης περιόδου, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800. Αν συνεκτιμήσει κανείς ότι δεκάδες συνάνθρωποί μας ήταν καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με μικρότερο συνολικό αριθμό, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τα νοσοκομεία, αλλά και τους συγγενείς και οικείους των ασθενών. Ο κ. Σαρηγιάνης προβλέπει επιστροφή των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε τριψήφιο αριθμό αμέσως μετά την αύξηση των διασωληνωμένων. «Οι συνθήκες στο σύστημα Υγείας θα πιεστούν περαιτέρω, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που εισέρχεται στο πέμπτο κύμα με ήδη γεμάτα τα νοσοκομεία και το προσωπικό εξαντλημένο».

Το αν η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, κατά τον ίδιο, σχετίζεται με την εφαρμογή των μέτρων. «Μίλησα για σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, μέχρι ενός σημείου είναι μαθηματικά δεδομένη. Και lockdown να κάνεις αύριο δεν θα έχεις αποτέλεσμα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, χρειάζεσαι τουλάχιστον 12 μέρες για να λειτουργήσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter