Σαρκοζί: Ο «πρόεδρος μπλινγκ μπλινγκ» στο σκαμνί για διαφθορά

Σαρκοζί: Ο «πρόεδρος μπλινγκ μπλινγκ» στο σκαμνί για διαφθορά

Μέσα στους επόμενους μήνες ο Νικολά Σαρκοζί θα λογοδοτήσει για παράνομες χρηματοδοτήσεις και απόπειρα εξαγοράς δικαστικών

Δεν είναι πρωτοφανές. Ο προκάτοχος του Νικολά Σαρκοζί στο Ελιζέ, ο Ζακ Σιράκ, καταδικάστηκε το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή γιατί όταν ήταν δήμαρχος (1977-1995) είχε κάνει τσιφλίκι εξυπηρέτησης ημετέρων τον Δήμο Παρισίων.

Αλλά η περίπτωση του Σαρκό είναι πιο εμβληματική. «Νέος άνθρωπος» της γκολικής Δεξιάς, υποτίθεται αδιάφθορος και μεταρρυθμιστής, απόγονος μεταναστών, γρήγορα έδειξε το αληθινό του πρόσωπο. Ο «πρόεδρος μπλινγκ μπλινγκ» (president bling bling), όπως τον ονόμασαν οι Γάλλοι για τα αστραφτερά γυαλιά-καθρέφτες που φοράει, αποδείχθηκε εχθρός των εργαζομένων, μάστορας των περικοπών και λάτρης της αστυνομικής καταστολής.

Η φιλία με την Μπετανκούρ

Τη σχέση του με τους πλούσιους δεν την έκρυψε ποτέ, κάνοντας διακοπές στα κότερα και στις επαύλεις τους. Ωστόσο μια από αυτές τις σχέσεις θα τον οδηγήσει στο σκαμνί τους αμέσως επόμενους μήνες. Είναι η φιλία του με τη Λιλιάν Μπετανκούρ (1922-2017), κληρονόμο της L’Oréal και μυστική χρηματοδότρια της εκστρατείας που οδήγησε τον Σαρκοζί στην προεδρία το 2007.

Οπως δέχτηκε η γαλλική Δικαιοσύνη, ο 63χρονος σήμερα Σαρκοζί θα λογοδοτήσει όχι για τις (παραγεγραμμένες) ροές εκατομμυρίων ευρώ από την Μπετανκούρ αλλά γιατί προσπάθησε μέσω του συνηγόρου του Τιερί Χερτζόγκ να αποσπάσει στοιχεία για την ανάκριση από τον εισαγγελέα Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ο Σαρκό προσέφερε, ο δικηγόρος πρότεινε και ο εισαγγελέας συζητούσε το ενδεχόμενο μιας επωφελούς ανταλλαγής: δικογραφία έναντι ευνοϊκής μετάθεσης. Με άλλα λόγια, να τοποθετηθεί ο πρόθυμος Αζιμπέρ στο Μονακό για να ζήσει μέσα στη χλιδή.

Στο φως από συνακροάσεις

Ολα ήρθαν στο φως από νόμιμες συνακροάσεις τηλεφωνικών συνομιλιών ανάμεσα στους τρεις, πλέον, συγκατηγορούμενους. Οι αρχές άλλο έψαχναν και άλλο βρήκαν. Γύρευαν στοιχεία για τη μυστική χρηματοδότηση της ίδιας εκστρατείας, του 2007, με 5 εκατομμύρια ευρώ (και) από τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Κι έπεσαν πάνω στη γενναιόδωρη κληρονόμο της L’Oréal.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται επίσης ότι υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ τα νόμιμα προεκλογικά έξοδα στην –άτυχη για τον ίδιο, αφού εκλέχτηκε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ– εκστρατεία του 2012 σε συνεργασία με την εταιρεία Bygmalion.

Τέλος, θα δώσει εξηγήσεις για ένα ύποπτο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 23 Νοεμβρίου 2012. Παρόντες ήταν ο Μισέλ Πλατινί και ο πρίγκιπας διάδοχος του Κατάρ. Δέκα μέρες μετά η Γαλλία ψήφισε να διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Μέχρι τότε ο Πλατινί στήριζε την υποψηφιότητα των ΗΠΑ για τη διοργάνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter