Σαρλ Μισέλ: Εγκαταλείπει την κούρσα των ευρωεκλογών – Παραμένει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σαρλ Μισέλ: Εγκαταλείπει την κούρσα των ευρωεκλογών – Παραμένει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Την απόφαση του να παραμείνει τελικά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι το τέλος της θητείας του και να μην κατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, όπως είχε προ εβδομάδων ανακοινώσει ότι θα κάνει, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Η στροφή 180 μοιρών του Βέλγου προέδρου του Συμβουλίου, έρχεται έπειτα από πολλές ημέρες παράνοιας και φόβου στις Βρυξέλλες για το τι θα συνέβαινε εάν ο Μισέλ εκλεγόταν (το πιθανότερο) και άφηνε την θέση του προέδρου κενή από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο οπότε και τυπικά λήγει η θητεία του.

Όταν είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να φύγει νωρίτερα από την θέση του, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπέστησαν ένα σημαντικό σοκ, που οριακά θα μπορούσε να μοιάζει με μια συνταγματική κρίση αν ήταν κράτος, αφού την θέση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλόου από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο θα καλούνταν να καλύψει ο νούμερο ένα «εσωτερικός εχθρός», ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Αυτό προβλεπόταν γιατί η Ουγγαρία εκείνη την περίοδο θα έχει την προεδρία της ΕΕ.

Τώρα με την αντιστροφή της αρχικής του απόφασης, ο Μισέλ, θυσιάζει τελικά την πολιτική του καριέρα σε άλλο πόστο, αλλά υπηρετεί και τον στόχο να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών θεσμών, μετά τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο ζήτημα είναι ιδιαίτερα φλέγον αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες δεδομένου του γεγονότος ότι πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις που καταγράφουν μια σημαντική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Η άνοδος αυτή αν επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες εντός των θεσμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των ίδιων, των κρατών μελών και των σχέσεων της Ένωσης με τρίτα μέρη, όπως επί παραδείγματι η Ουκρανία, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter