Σαρλ Μισέλ: Τακτική «καρότου και μαστιγίου» από την ΕΕ κατά της Τουρκίας – Πρόταση για διεθνή διάσκεψη

Σαρλ Μισέλ: Τακτική «καρότου και μαστιγίου» από την ΕΕ κατά της Τουρκίας – Πρόταση για διεθνή διάσκεψη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ακολουθήσουν την τακτική «καρότου και μαστιγίου» κατά της Τουρκίας.

Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίασή τους στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να αναφέρει το οτιδήποτε περί ανάληψης πρωτοβουλιών ή κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία, σε αντίθεση με όσα αναμένει η Αθήνα να συμβούν από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας.

«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου — τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί.Θέλουμε να μας σέβονται», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.

«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.

«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter