Σαρωτικοί Parkway Drive στο Release Athens

Σαρωτικοί Parkway Drive στο Release Athens

Οι ήρωες της νέας γενιάς είναι εδώ και πετάνε φωτιές.

Λίγο πριν πάρουμε τον δρόμο για την πλατεία Νερού και την τελευταία metal μέρα του φετινού Release Athens Festival, τα όσα ζήσαμε χθες παρακολουθώντας ζωντανά τους Parkway Drive δικαίωσαν όσους τους είχαμε δει σε κάποιες από τις προηγούμενες επισκέψεις τους στην Ελλάδα και στοιχηματίζαμε ότι ήταν θέμα χρόνου οι τρελοί Αυστραλοί να γίνουν ένα από τα next big things του σύγχρονου metal.

Το συγκρότημα που την άνοιξη του 2022 έφτασε κοντά στη διάλυση αλλά επανέκαμψε με νέο δίσκο ήρθε για πέμπτη φορά στην Ελλάδα και πρώτη μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, φέρνοντας μαζί το εντυπωσιακό pyro show για το οποίο (παρα)μιλούσαν όσοι τους είχαν δει πρόσφατα. Όσο υποψιασμένοι κι αν ήμασταν όμως, δεν φανταζόμασταν ότι αυτό που βλέπαμε ότι ερχόταν θα ήταν τόσο μεγάλο. Όσο για τον Winston McCall, μιλάμε αναμφίβολα για έναν από τους πιο επικοινωνιακούς και χαρισματικούς frontmen της γενιάς του! Έναν τραγουδιστή που παίζει στα δάχτυλα το κοινό του, που γίνεται ένα με αυτό κατεβαίνοντας στη μέση της πλατείας ρυθμίζοντας με χαρακτηριστική ευκολία την… κυκλοφορία γύρω από αυτόν.

Στις έντεκα ακριβώς οι Parkway Drive ανέβηκαν στη σκηνή με τον αέρα της μεγάλης μπάντας που ξέρει ότι μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και είναι αποφασισμένη να δώσει πίσω μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ σε κάθε έναν από τους περίπου 5-6.000 ανθρώπους που ήταν εκεί για αυτούς. Μπορεί ο αριθμός αυτός να είναι μικρός μπροστά στο μέγεθος του σόου που παρακολουθήσαμε, και όμως βρέθηκαν χθες στην πλατεία Νερού ήταν τουλάχιστον οι τριπλάσιοι σε σχέση με όσους είχαν φωνάξει “παρών” στην τελευταία τους συναυλία επί ελληνικού εδάφους, το 2017 στο τότε Piraeus 117 Academy.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε η κυκλοφορία ακόμα δύο άλμπουμ (“Reverence”, 2018 και “Darker Still”, 2022) και η γιγάντωση του συγκροτήματος που μπορεί να είδε πολλούς από τους παλιούς οπαδούς να μην βλέπουν με καλό μάτι τον περιορισμό των metalcore στοιχείων και τη στροφή σε έναν πιο μοντέρνο στα όρια του mainstream ήχου, αλλά την ίδια ώρα έβλεπε να ανεβαίνει στο άρμα των Parkway Drive ένας εντυπωσιακά μεγαλύτερος αριθμός νέων οπαδών που συντάχθηκαν μαζί με εκείνους που τους ακολούθησαν σε αυτόν τον πιο… εμπορικό δρόμο στον οποίο επέλεξαν να πορευτούν. Ως εκ τούτου το πρώτο άλμπουμ (Killing with a smile) έχει μπει στο συναυλιακό χρονοντούλαπο αφήνοντας χώρο σε εκείνα που αποτέλεσαν τη γέφυρα (Horizons, Deep Blue, Atlas) για τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή που κατέχει και τη μερίδα του λέοντος στο setlist των Αυστραλών (Ire, Reverence, Darker Still).

Δεμένοι και στιβαροί και με έναν εντυπωσιακά δυνατό και διαυγή ήχο οι Parkway Drive πέταγαν φωτιές -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στη μιάμιση ώρα που βρέθηκαν στη σκηνή της πλατείας Νερού. Κορυφαία στιγμή της συναυλίας, πέρα από τη βόλτα του Winston McCall στα χέρια του κοινού ήταν η εκτέλεση των Shadow Boxing και Darker Still συνοδεία βιολιών και τσέλου, ενώ ο επίλογος με το sing along στο κλασικό Wild eyes ήταν απλά το κερασάκι σε μια τούρτα τα κεριά της οποίας αναβόσβηναν διαρκώς δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Κάπως έτσι η φιλότιμη προσπάθεια των Soulfly και του Μαξ Καβαλέρα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Για την ακρίβεια σε τρίτη, αφού επισκιάστηκε και από την ιστορική εμφάνιση των Triptykon του Toμ Γκάμπριελ Φίσερ που έπαιξαν αποκλειστικά υλικό των Celtic Frost. Κι ας είναι η μουσική τους φτιαγμένη για σκοτάδια και όχι για να παίζεται υπό το φως του καυτού αθηναϊκού ηλίου, κάτι που δεν εμπόδισε τον εμβληματικό μουσικό να παίξει φορώντας το χαρακτηριστικό σκούφο του.

Δυστυχώς, επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν να είμαστε από νωρίς ώστε να δούμε και τους δικούς μας Skybinder.

Η… διαβολοβδομάδα ολοκληρώνεται απόψε με τους Kreator και τους Amon Amarth να μοιράζονται τον ρόλο του headliner. Αρχικά το πιο συνεπές γκρουπ του thrash metal και στη συνέχεια οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες του Viking metal –το ντράκαρ (πολεμικό πλοίο των Βίκινγκς) των οποίων θα δέσει σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά που έχουν στηθεί στη σκηνή της πλατείας Νερού– υπόσχονται να κλείσουν εκκωφαντικά και εντυπωσιακά την τελευταία metal μέρα του φεστιβάλ. Μαζί τους δύο ακόμη σπουδαία ονόματα του σκληρού ήχου, οι Heaven Shall Burn και οι Bleed From Within.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter