Σαρώνει το Ιόνιο ο Ιανός: Πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και κομμένοι δρόμοι – LIVE η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα (συνεχής ενημέρωση)

Σαρώνει το Ιόνιο ο Ιανός: Πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και κομμένοι δρόμοι – LIVE η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα (συνεχής ενημέρωση)

Η κακοκαιρία Ιανός σαρώνει τη δυτική Ελλάδα και κυρίως το Ιόνιο με την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Ζάκυνθο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές, οι πτώσεις δέντρων και σε μικρότερη έκταση οι πλημμύρες.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Διαβάστε επίσης: «Ιανός»: Κινείται με «μάτι» 50 χιλιομέτρων και ανέμους μέσης έντασης 90 χλμ/ώρα

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ο κυκλώνας αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ο κυκλώνας θα παραμείνει στα Δυτικά με την ίδια ισχύ για 6- 9 ώρες και θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια, όπου θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου.

«’Έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα με τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα δίνουν οι μετεωρολόγοι, ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας του κυκλώνα, ένα υπόλειμμα δηλαδή, κινείται βορειοανατολικά και συναντά ένα βορειοδυτικό ρεύμα, δηλαδή ένα μελτέμι και έτσι δημιουργείται μια σύγκληση που θα δώσει πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, αλλά όχι ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά θα πλήξουν την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι- απόγευμα και θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και την Ανατολική και Κεντρική στερεά Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδα και πιθανότατα η Φωκίδα και ίσως η Βόρεια Εύβοια, από το απόγευμα και μετά. Οι περιοχές αυτές ενδέχεται να δεχτούν μεγάλο όγκο νερού, μεγάλες καταιγίδες.

«Παρακολουθούμε αυτό το καινούργιο μέτωπο που δείχνει ότι θα κινηθεί νότια και ανατολικά και προς την Κόρινθο το Σάββατο και την Αττική», ανέφερε ο υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι για 9 ώρες και το φαινόμενο παρακολουθείται ανά εξάωρο. Διευκρίνισε επίσης ότι η Αττική δεν θα επηρεαστεί από τον κυκλώνα, αλλά από το νέο μέτωπο που δημιουργείται. Τόνισε, τέλος, όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Ακολουθεί χάρτης με την προβλεπόμενη πορεία του Ιανού

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασε η Ζάκυνθος με τους θυελλώδης ανέμους και την πολύ δυνατή βροχή να δημιουργούν ένα τρομακτικό σκηνικό για τους κατοίκους του νησιού. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή.

Όλος ο μηχανισμός του νησιού βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Διαβάστε επίσης: «Ιανός»: Οι πρώτες εικόνες από την Ηλεία (Photos)

Το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Καλαμακίου στη Ζάκυνθο πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Διαβάστε επίσης: Ο «Ιανός» έρχεται – Οι πρώτες εικόνες από τη Ζάκυνθο

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκουδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται τέλος, ότι αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1628326380661225/?extid=nk5yccibczvYbIF5

Σφοδροί άνεμοι σαρώνουν την Ζάκυνθο τώρα συνοδεία βροχής. Ο πυρήνας του Ιανού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το νησί. Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Straight line winds invading Zante island now. Tropical cyclone Ianos is about a few kilometres from the island, and he will make landfall by the early morning with a lot of rain and extreme wind gusts. Stay at your homes, stay safe!

Πηγή: Stathis Fiorentinos

Gepostet von Forecast Weather Greece am Donnerstag, 17. September 2020

Ιστιοφόρο παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Προβλήματα και στην Κεφαλλονιά

 Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει ο κυκλώνας και στην Κεφαλονιά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Ισχυρές βροχές σε Ηλεία και Μεσσηνία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

LIVE εικόνα από την πορεία του «Ιανού»

Διαβάστε επίσης: Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κεφαλονιά και Ιθάκη, λόγω «Ιανού»

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Μεσσηνία

Σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απαγορεύεται, από την Πέμπτη στις 9 το βράδυ και για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην Εθνική Οδό Πύργου – Μεθώνης

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα έλαβε η αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας στην εθνική οδό Πύργου – Μεθώνης και συγκεκριμένα από το ύψος της τοπικής κοινότητας της Ελαίας, έως και την Μεθώνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα ελήφθησαν λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, και για την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης και για χρονικό διάστημα 48 ωρών ισχύει η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, άνω του 1,5 τόνου ωφέλιμου φορτίου, λεωφορείων, λοιπών οχημάτων μεγάλου όγκου, καθώς και οχημάτων που έλκουν τροχήλατα.

Σε επιφυλακή ενόψει «Ιανού» οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι δήμοι της Αττικής, ενόψει της έλευσης των έντονων καιρικών φαινομένων αυτό το διήμερο. Ο «Ιανός» αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να κάνει σήμερα Παρασκευή το δυνατό πέρασμά του και  οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου, αλλά και με εθελοντικές ομάδες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως τον καθαρισμό φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, σε καθαρισμό ρεμάτων και σε συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, ώστε να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα. Τέλος, όλοι δήμοι της Αττικής αναμεταδίδουν τις συστάσεις και τις γενικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την Πολιτική Προστασία.

Προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, για ενδεχόμενη συνδρομή σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκαν και τα Κέντρα Υγείας των δήμων, προκειμένου να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφύγουν υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, αλλά και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από ανέμους.

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Τα νησιά μας Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, μέχρι τα μεσάνυχτα, θα δεχθούν το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή μετεωρολόγων και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, για την αξιολόγηση της κατάστασης με τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ανακοινώσει σειρά έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία ενώ έχει δηλώσει πού θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες». Και πρόσθεσε πως απαγορεύεται, από τις 21:00 την Πέμπτη και για 24 ώρες η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. 

LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την Ιθάκη

LIVE EIKONA από το Φισκάρδο

LIVE EIKONA από το Αργοστόλι

LIVE EIKONA από το Ληξούρι

LIVE EIKONA από την Κουρούτα Ηλείας

LIVE EIKONA από την Αμαλιάδα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter