Σβήνει τις προσδοκίες της ΝΔ για την οικονομία η Κομισιόν

Σβήνει τις προσδοκίες της ΝΔ για την οικονομία η Κομισιόν

Δεν «συγκινούν» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι διακηρύξεις του Κυρ.Μητσοτάκη και οι «τεκμηριώσεις» του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για ανάπτυξη 4% τα επόμενα χρόνια.

Ψαλίδι πέφτει επίσης και στις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5-2,8% το 2020 (βάσει των οποίων έχει καταρτισθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς).

Βάσει των όσων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και γενικότερα της ΕΕ η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται πως θα ενισχυθεί στο 2,3% το 2020, για να υποχωρήσει στο 2,0% το 2021.

Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονται τόσο στην ασθενή εσωτερική ζήτηση όσο και στη μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών κατά το τρέχον έτος. Οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώνονται και στις εξελίξεις στον χώρο της απασχόλησης που αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% το 2019 και το 2020 και να επιβραδυνθεί κάπως στη συνέχεια, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14% το 2021.

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 0,5% για το 2019 λόγω της επίπτωσης της μείωσης του ΦΠΑ το β’ τρίμηνο καθώς και της χαμηλότερης του αναμενόμενου αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Το 2020 και 2021 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 0,6% και 0,9% αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η Κομισιόν προβλέπει πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ για το 2019, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.. Το πρωτογενές αποτέλεσμα όπως παρακολουθείται με τους όρους του προγράμματος εκτιμάται στο 3,8% το ΑΕΠ για το 2019. Η πρόβλεψη αυτή υποθέτει ότι το ποσό που θα διατεθεί για τη ΔEH θα καλυφθεί από το αποθεματικό και ότι δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο πακέτο παροχών.

Βασικές προβλέψεις Κομισιόν για την Ελλάδα:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter