Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Σβίγκου: «Δεν υποχωρούμε από τις θέσεις μας για μια βιώσιμη συμφωνία»

"Δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα τα οποία εμποδίζουν μέχρι στιγμής τη συμφωνία, οπότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο.

Εκεί εντάσσονται οι συναντήσεις που αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσακαλώτος. Οι πολιτικές διαφορές δεν είναι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μία πλευρά και ΔΝΤ-ευρωπαϊκών θεσμών από την άλλη. Είναι διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Και αποκαλύφθηκαν στην τελευταία του συνεδρίαση ότι υπάρχουν διαφωνίες και εντός του ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα" ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Έκανε λόγο για άσκηση πιέσεων καθώς και για την ύπαρξη διαφόρων δηλώσεων είτε από τον κ. Σόιμπλε, είτε από άλλους αξιωματούχους, "που προσπαθούν στην τελευταία φάση πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να εντείνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση."

"Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και προσπάθειες γεφύρωσης των αντιθέσεων και των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, εξαιτίας του ότι το Ταμείο δεν δέχεται τα ευρωπαϊκά στοιχεία για την υπεραπόδοση στους στόχους, όπως έκανε και στην πρώτη αξιολόγηση όπου και πάλι έλεγε ότι χρειάζονται να ψηφιστούν πρόσθετα μέτρα" είπε η κ. Σβίγκου, προσθέτοντας "περιμένουμε σήμερα να δούμε με τι θέσεις θα προσέλθουν και οι Eυρωπαίοι και το ΔΝΤ. Δεν έχουμε υποχωρήσει από τις θέσεις μας για μια βιώσιμη συμφωνία, χωρίς ψήφιση μέτρων τα οποία είναι παράλογα και δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ούτε στα πραγματικά της δεδομένα."

Αναφερόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι "δεν θα βρείτε καμία δήλωση του κ. Μητσοτάκη και καμία ανακοίνωση της ΝΔ που να λέει όχι στις απαιτήσεις των δανειστών" και σημειώνοντας ότι "θα έπρεπε τουλάχιστον η ΝΔ να στηρίζει θέσεις τις οποίες στηρίζουν ακόμα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν ανήκουν στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια της Αριστεράς, αλλά στηρίζουν μια Ευρώπη στην οποία δεν μπορούν οι συμφωνίες να παραβιάζονται."

"Στα εργασιακά υποστηρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να ισχύσει και στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοια υποχώρηση σε στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων" είπε επιπλέον η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η κ. Σβίγκου έκανε λόγο για είσοδο της Ευρώπης σε μια περίοδο ακόμα μεγαλύτερης αβεβαιότητας, όχι μόνο λόγω του Brexit και των εξελίξεων στην Ιταλία, αλλά και ενόψει σειράς εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας "γι' αυτό και η κα Μέρκελ έδωσε μια σαφή απάντηση σε όσους προσπαθούν να διακινήσουν σενάρια διάλυσης και διάσπασης της Ευρώπης, παρεμβαίνοντας και στη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της Γερμανίας."

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.