Σβίγκου: Εγκλωβισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ακροδεξιά γραμμή Γεωργιάδη-Σαμαρά

Σβίγκου: Εγκλωβισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ακροδεξιά γραμμή Γεωργιάδη-Σαμαρά

«Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στην ακροδεξιά γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει αλλιώς» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Πρόσθεσε πως «ενώ από την αρχή μιλούσε για σύνθετη ονομασία και για στήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, όταν άλλαξε αυτή η γραμμή και υποτάχθηκε στη ρητορική και στη γραμμή Γεωργιάδη- Βορίδη-Σαμαρά και πέρασε σε ένα άλλο στρατόπεδο υιοθετώντας μια ρητορική ακροδεξιάς και ταυτίζοντας τη γραμμή της ΝΔ με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά, ήταν αδύνατο πλέον να κάνει πίσω και τελικά να στηρίξει το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. «Να θυμίσω, δεν είναι απλώς ότι η ΝΔ έφερε αντίρρηση σε σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών ή και στο σύνολο της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άφησαν τον τόνο να τον δίνει ο Γεωργιάδης και ο Σαμαράς όλη την προηγούμενη περίοδο, οπότε ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό να επικρατήσει μια γραμμή ακροδεξιάς κατεύθυνσης, συμπλέοντας με τα πιο ακροδεξιά τμήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος» κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Σβίγκου.

«Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, έχει τη στήριξη της Βουλής. Εάν η ΝΔ θεωρεί ότι δεν υπάρχει στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, τότε μπορεί κάλλιστα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας -κάτι το οποίο το φοβήθηκε και την προηγούμενη περίοδο να το κάνει- αλλά είναι ένα κοινοβουλευτικό όπλο το οποίο έχει στη διάθεσή της. Η κυβέρνηση, όχι απλώς δεν θα έχει θέμα με τη στήριξή της την επόμενη περίοδο, αλλά πρόκειται να φέρει ιδιαίτερα θετικά νομοσχέδια τα οποία αποτυπώνουν το μεταμνημονιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας και για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Ράνια Σβίγκου υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κάλεσε τη ΝΔ να το αντιληφθεί.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας πως «δεν έχει καταθέσει καμία εποικοδομητική πρόταση και καμία πρόταση για το μέλλον της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το επόμενο διάστημα, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Πρέπει αυτό να το αντιληφθεί και επιτέλους να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ποιες είναι οι δικές της θέσεις για την πορεία αυτής της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου.

Για τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα η κ. Σβίγκου είπε «δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ κάνει απόδραση δια της Βενεζουέλας και πετάει την μπάλα στο γήπεδο της Λατινικής Αμερικής» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της ΝΔ ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς Μαδούρο, η κ. Σβίγκου τονίζει πως «πρόκειται για μια φαιδρή κριτική από μια φαιδρή αντιπολίτευση. Η ΝΔ πλέον δεν έχει κανένα επιχείρημα απέναντι στην κυβέρνηση. Και το τελευταίο της επιχείρημα σχετικά με την έξοδο στις αγορές διαψεύστηκε ηχηρά πριν από λίγες μέρες. Προφανώς για την αύξηση του κατώτατου διστάζει αυτή τη στιγμή να μιλήσει εναντίον, γιατί αντιλαμβάνεται κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πόσο αυτή η αύξηση είναι επωφελής για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Οπότε το μόνο που έχει μείνει στη φαρέτρα της ΝΔ είναι η συκοφαντία, είναι η μαύρη προπαγάνδα».

«Εμείς περιμένουμε από τον κ. Καμμένο να σεβαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοινής συμπόρευσης και της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε τον σημαντικότερο στόχο που είχε θέσει, που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, περιμένουμε από τον κ. Καμμένο να έχει μια θέση αντάξια της πορείας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και η όποια αντιπαράθεση υπάρξει μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή, δηλαδή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να είναι στη βάση των προγραμματικών διαφορών μεταξύ των δύο και να μην λάβει άλλα χαρακτηριστικά, επιθέσεων που ενδεχομένως έχουμε δει τις τελευταίες μέρες» σημείωσε σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter