Σβίγκου: Η Βόρεια Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη περίοδο στα Βαλκάνια

Σβίγκου: Η Βόρεια Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη περίοδο στα Βαλκάνια

«Το μήνυμα που δίνει όλος ο δημοκρατικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας είναι μήνυμα συμμετοχής για μια Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας» και την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 102,8 FM» της Καβάλας, προθέτοντας ότι η Βόρεια Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει την επόμενη περίοδο στα Βαλκάνια ως ένα οικονομικό κέντρο.

«Η Θεσσαλονίκη έχει αφήσει πίσω της οριστικά την εποχή του Γκοτζαμάνη και των τρίκυκλων και την εποχή που διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πόλη και στους πολίτες της και να προκαλέσουν μ’ αυτόν τον τρόπο τις δημοκρατικές δυνάμεις» σημείωσε η κ. Σβίγκου και άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για τη στάση της.

«Είδαμε τη ΝΔ αρχικά να αποφεύγει να πάρει αποστάσεις απ’ αυτές τις προκλήσεις απέναντι στη δημοκρατία και στη συνέχεια να τις ενθαρρύνει» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γνωρίζει πως οι αντισυγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, συνιστούν από τις πιο μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία» και ενώ «είχε πολλές ευκαιρίες να τις καταδικάσει, απέφυγε να το κάνει, ακριβώς επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει έναν δρόμο συμπόρευσης με τη Χρυσή Αυγή και τα όσα αυτή αντιπροσωπεύει».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, «έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν σχετικά με τις αντισυγκεντρώσεις» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να έχουν πάρει αποστάσεις από τα όσα έχει πει τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ».

Όπως υποστήριξε, με την τακτική των ίσων αποστάσεων, το ΚΙΝΑΛ «καταφέρνει να εμφανίζεται ως ουρά της ΝΔ», εκφράζοντας την ελπίδα να αντιληφθεί το Κίνημα Αλλαγής την «αναγκαιότητα για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου». «Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως ο κόσμος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός, είτε ψηφίζει ΚΙΝΑΛ είτε άλλα κόμματα, αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για τη χώρα μας, να γυρίσει σελίδα και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία» υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, «η σχέση και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεσσαλονίκη δεν είναι κάτι το καινούργιο» παρατήρησε η κ. Σβίγκου και γι’ αυτό δεν αποτελεί είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, «όπως και σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Βόρειας Ελλάδας». «Αυτό που αποτελεί είδηση θα έλεγα και μάλιστα δυσάρεστη είναι ο τρόπος με τον οποίον κάποιοι από το δημοκρατικό τόξο -και αναφέρομαι στη ΝΔ- έχουν αντιμετωπίσει αυτήν την ομιλία» συμπλήρωσε.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, από όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, «οι οποίες χρειάζεται να απαντήσουν σε όσες χυδαιότητες και αθλιότητες ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες» και αναφερόμενη στην ανακοίνωση της ΝΔ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «είναι πρωτάκουστα αυτά τα οποία διαβάσαμε, το να αποκαλείται πρόκληση η διοργάνωση συγκέντρωσης από το κυβερνητικό κόμμα στην πόλη».

Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «το ότι η ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί να επενδύσει πολιτικά σε χρυσαυγίτικα επιχειρήματα, μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο». «Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά τα εθνικά θέματα κι ούτε τα αντιμετωπίζουμε με βάση μικροπολιτικές και τυχοδιωκτικές λογικές, όπως ενδεχομένως κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αποτελεί «λύση, η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια» και όσο περνά ο καιρός «οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτής της λύσης, αλλά και τη θετική προοπτική που δημιουργεί για όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι οι θετικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας πρέπει να συνδυαστούν με μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στην κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας των χωρών. «Θέλουμε μία Βόρεια Ελλάδα, η οποία να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις της επόμενης περιόδου. Θέλουμε μία Βόρεια Ελλάδα ανοιχτή, κέντρο των ευρύτερων οικονομικών εξελίξεων. Κι αυτό μπορεί να γίνει λύνοντας τα προβλήματα με τους γείτονες, στη βάση βέβαια των εθνικών συμφερόντων της χώρας και όχι μεταθέτοντάς τα για τα επόμενα χρόνια. Τώρα είναι η στιγμή να λυθεί το Μακεδονικό κι αυτό γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα μας» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter