Σβίγκου: Η κυβέρνηση πολεμά θεούς και δαίμονες την ώρα που η ΝΔ χαρίζει γη και ύδωρ

Σβίγκου: Η κυβέρνηση πολεμά θεούς και δαίμονες την ώρα που η ΝΔ χαρίζει γη και ύδωρ

Η κυβέρνηση δίνει μάχη απέναντι σε θεούς και δαίμονες, ενώ η ΝΔ προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση μίας κοινωνικά βιώσιμης λύσης και όσοι απεργάζονται άλλου τύπου σχέδια, θα διαψευστούν, όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο».

Η κ. Σβίγκου ανέφερε πως «είναι εμφανές ότι η ελληνική πλευρά είναι προσηλωμένη στην κατεύθυνση του να εξευρεθεί μία βιώσιμη συμφωνία, η οποία και να σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην οικονομία, αλλά και βέβαια να δίνει ανάσα σε μία κοινωνία που έχει υποστεί το βάρος πολλών άδικων πολιτικών τα τελευταία χρόνια».

Όπως σημείωσε, αυτό που συζητείται είναι η εξειδίκευση της τελευταίας συμφωνίας του Eurogroup, όπου εκεί αποφασίστηκε ότι θα υπάρχουν ισόποσα αντίμετρα στα μέτρα δημοσιονομικής επιβάρυνσης, μιλώντας δηλαδή για ένα ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Αυτή η εξειδίκευση γίνεται τώρα. Και βέβαια, όπως και σε άλλες φορές, έτσι και σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, έχουμε δει τελευταία στιγμή να μπαίνουν στο τραπέζι διάφορες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που μοναδικό σκοπό έχουν να βάζουν τεχνητά εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να τη σύρουν πιο μετά», επισήμανε. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, και το μήνυμα χθες του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ, ήταν ότι πρέπει να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια και εις βάρος της Ελλάδας και βέβαια εις βάρος της Ευρώπης, κι όσοι θεωρούν ότι θα παράγουν πολιτική υπεραξία από την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, θα διαψευστούν για μία ακόμη φορά, όπως έγινε και στην πρώτη αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει, μεταξύ άλλων, την απάντηση του Βερολίνου ότι στο Eurogroup θα βρεθεί λύση για το ελληνικό θέμα και ερωτηθείσα τι θα γίνει εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup της Μάλτας, η κ. Σβίγκου επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο κορυφής σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί λύση στο Eurogroup, και πως, πάντως, σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει και τους δανειστές προ των ευθυνών τους. «Γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όχι απλώς να τίθενται εν αμφιβόλω τα όσα είχαν και οι δανειστές συμφωνήσει τον Αύγουστο του 2015, αλλά ακόμα και όσα είχαν συμφωνηθεί τον Φλεβάρη του 2017, πριν από λίγο δηλαδή καιρό», είπε. «Δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται αυτή η τακτική και τι κρύβεται πίσω», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως, όπως είπα, υπάρχουν και κάποια σχέδια, τα οποία προσπαθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση μίας κοινωνικά βιώσιμης λύσης και όσοι απεργάζονται άλλου τύπου σχέδια, θα διαψευστούν, όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο».

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, η κ. Σβίγκου σχολίασε ότι «η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά πού οφείλονται οι καθυστερήσεις», για να προσθέσει ότι «οφείλονται στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ». Όπως τόνισε, το ΔΝΤ, από τον Δεκέμβρη του 2015 μιλούσε για πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. και «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να θέσει εκτός αυτές τις απαιτήσεις και να καταφέρει μία συμφωνία για μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, για την οποία δεν πανηγυρίζουμε, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο». Ανέφερε, δε, ότι είναι γνωστό πως έχουν υπερκαλυφθεί όλοι οι στόχοι και για το πρωτογενές πλεόνασμα και για την ανάπτυξη.

«Όλες οι κινδυνολογικές σας προβλέψεις έχουν διαψευστεί πλήρως. Λέγατε ότι η οικονομία καταρρέει από το 2015 και το 2016 και γνωρίζετε πολύ καλά πως επιτεύχθηκαν οι στόχοι», είπε στον κ. Καραγκούνη. Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, σημείωσε ότι «ο κόσμος πρέπει να κρατήσει ότι υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία το μόνο που κάνει με τους δανειστές είναι να τείνει χείρα βοηθείας. Δεν κάνει κάτι άλλο» και έθεσε σειρά ερωτημάτων στον βουλευτή της ΝΔ: «Τελικά θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση; Λέγατε να γίνουν εκλογές. Κάποια στιγμή αλλάξατε γνώμη και λέτε, ας κλείσει η αξιολόγηση και ας γίνουν μετά οι εκλογές. Τα μέτρα, όμως, έχετε δεσμευτεί ότι θα τα εφαρμόσετε. Τα θετικά αντίμετρα θα ψηφιστούν από τη ΝΔ;… Εσείς είχατε ψηφίσει 4,5% και 4,2% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2030. Σε όλους τους στόχους είχατε αποτύχει. Εσείς τα αντίμετρα θα τα ψηφίσετε ή θα δηλώσετε «παρών», όπως με το επίδομα των συνταξιούχων τον Δεκέμβρη; Πού το είπατε για πλεόνασμα 2%; Στο Ευρωκοινοβούλιο μιλήσατε για πλεόνασμα 2%. Αυτό που λέγατε και είναι απομαγνητοφωνημένες οι τοποθετήσεις των βουλευτών σας, έλεγαν στο ΔΝΤ και στη Κομισιόν να συνεχίσει τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, κατηγορούσε την Κομισιόν για τα στοιχεία που παρουσιάζει για την ελληνική οικονομία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία ελληνική κυβέρνηση που δίνει μία μεγάλη μάχη απέναντι σε θεούς και δαίμονες, την ίδια στιγμή που η ΝΔ δίνει γη και ύδωρ στους δανειστές. Κλείνει το μάτι και υπόσχεται τα ίδια και άλλα τόσα».

Τέλος, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται γιατί την ενδιαφέρει και το περιεχόμενο της συμφωνίας, και πώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε ρήγμα για να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο, και να αυξήσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για να ελαφρύνει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter