Σβίγκου: Η ΝΔ αποτελεί Δούρειο Ίππο των ακραίων κύκλων των δανειστών

Σβίγκου: Η ΝΔ αποτελεί Δούρειο Ίππο των ακραίων κύκλων των δανειστών

«Πυρά» κατά της ΝΔ για τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε η Ράνια Σβίγκου. 

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι «Δούρειος Ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 2010 (σωρευτική μείωση 25% του ΑΕΠ, εκτόξευση ανεργίας από το 7% στο 27%, μείωση μισθών και συντάξεων μεσοσταθμικά έως 40%) και την οποία προσπαθεί να αλλάξει, «μέσα από μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια, όπου βέβαια εκεί πρέπει να συγκρουστείς και με τους δανειστές και με τις ακραίες απαιτήσεις τους –και όχι να λειτουργείς όπως η ΝΔ». «Η ΝΔ είναι ο δούρειος ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών μέσα στη χώρα», τόνισε.

Μιλώντας για το «μήνυμα που θέλει να δώσει η ΝΔ σε εγχώρια και ξένα κέντρα τα οποία ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», είπε: «Το ΔΝΤ αμφισβητούσε τα στοιχεία της Κομισιόν και ερχόταν η ΝΔ την επόμενη μέρα και συντασσόταν μαζί του». Αντίθετα, σημείωσε, «σήμερα η ΝΔ δεν συντάσσεται με τον κ. Μοσκοβισί που μιλά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά συντάσσεται πάλι με το ΔΝΤ».

Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξει πως τα πράγματα είναι ρόδινα και πως «το “success story” δεν είναι ούτε στη λογική μας κι ούτε ποτέ πρόκειται να πούμε στους πολίτες ότι ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου όλα πηγαίνουν καλώς». Αντίθετα, είπε, «λέμε ότι μέσα από πολύ επίπονες προσπάθειες και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κάνουμε τα πάντα και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε αυτό που θέλουν εγχώριοι κύκλοι, για να φέρουμε μια συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσες και θα είναι κοινωνικά βιώσιμη». Τόνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο και απέναντι σε κατηγορίες για καθυστερήσεις, η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη για μια συμφωνία της οποίας το κοινωνικό αποτύπωμα θα είναι θετικό.

Είπε ειδικότερα πως «πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος για μια κοινωνικά βιώσιμη, συνολική συμφωνία» και επισήμανε ότι απ’ την αρχή η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι, εκτός από το χρόνο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που βέβαια έχει σημασία, μεγάλη σημασία έχει και το τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία. «Χρειάζεται», είπε, «η απόφαση του Eurogroup, όπου έχουν τεθεί οι βασικοί άξονες σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα και τη μηδενική δημοσιονομική επίπτωση, να αποτυπωθεί σε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία». Επισήμανε ότι υπάρχουν βέβαια και οι διαφωνίες από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά τα εργασιακά, «όπου εκεί η κυβέρνηση δίνει μια μάχη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μια μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηρίζοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η κ. Σβίγκου σημείωσε πως η αισιοδοξία ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει το πρόγραμμα και να περάσουμε σε μια νέο περίοδο για τη χώρα, έγκειται κατ’ αρχήν στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. «Γιατί», εξήγησε, «αν ήταν να υπογράψει, όπως την καλούσε η ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα ό,τι της ζητούσαν οι δανειστές, αυτή τη στιγμή θα είχαμε στο τραπέζι και θα έπρεπε να υλοποιηθούν 4,5 δισ. περισσότερα μέτρα». «Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και επειδή γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποστεί τη συνέχιση μιας άγριας πολιτικής λιτότητας, γι’ αυτό όλες οι ενέργειές της συντείνουν σε ένα πρόγραμμα με όσο το δυνατόν με λιγότερες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την απάντηση που έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών στη ΝΔ, η κ. Σβίγκου είπε ότι η αναφορά του κ. Τσακαλώτου αφορούσε την τακτική της ΝΔ, η οποία μπορεί στα λόγια να λέει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, εμπράκτως όμως δεν δίνει μάχες, αλλά ίσα-ίσα το αντίθετο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα μέσο όρο 4,2% έως το 2030. Τόνισε ότι ακόμα και μετά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε αυτό που έγινε γνωστό μετά, επίσημα από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για το πρόγραμμα της ΝΔ, «λες και πήγε να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στο Βερολίνο».

Συνεχίζοντας την κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι ούτε από τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του δεν είπε στον ελληνικό λαό «ούτε μία λέξη για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ», ενώ «μάλιστα, κάθε φορά που αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις, μιλά για ιδεοληψίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ». Χαρακτήρισε «θλιβερή» την τοποθέτηση των στελεχών της ΝΔ και την κατηγόρησε ότι «ακριβώς επειδή ξεχνούν πού είχε φτάσει η χώρα από τη διακυβέρνησή τους, ακριβώς γι’ αυτό δεν μπορούν να οραματιστούν μια διαφορετική Ελλάδα στην οποία μπορούν πραγματικά να πραγματωθούν οι έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης, έννοιες δηλαδή εντελώς ασύμβατες με το πρόγραμμα της ΝΔ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter