Σβίγκου: Η ΝΔ στην προσπάθειά της να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον πρόεδρο της Βουλής

Σβίγκου: Η ΝΔ στην προσπάθειά της να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον πρόεδρο της Βουλής

«Οι ίδιοι που σήμερα λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζεται από τον κ. Καμμένο είναι αυτοί που μιλούσαν πριν από μία εβδομάδα για σικέ διαζύγιο, οπότε πρέπει να αποφασίσουν και οι ίδιοι για τι ακριβώς μας κατηγορούνε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής με θέμα την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων, η κ.Σβίγκου διευκρίνισε: «Αυτό που υπάρχει είναι ένα αντικειμενικό ζήτημα σχετικά με κόμματα, τα οποία έχουν μπει στη Βουλή, έχουν πάρει πάνω από 3%, έχουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων που παίρνουν πάνω από 3% κι έχουν μπει στη Βουλή, υπάρχει υποχρέωση σύμφωνα με το ΕΣΡ για την προβολή τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ταυτόχρονα όμως έχει δημιουργηθεί το ζήτημα της αποχώρησης βουλευτών από τις τάξεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Ο ίδιος ο κ. Βούτσης έδωσε χθες συνέντευξη και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί κάποια ουσιώδης αλλαγή επί του Κανονισμού, δεν πρόκειται να συζητηθεί αλλαγή στις συνθέσεις και στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων και του κοινοβουλίου. Αυτό που θα συζητηθεί είναι η ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων, πάντοτε με σεβασμό στις απόψεις των υπολοίπων -γι’ αυτό ακριβώς θα γίνει και η συζήτηση- και πιστεύω ότι θα μπορεί να υπάρξει μία λύση συναινετική».

Σχετικά με το ενδεχόμενο η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου της Βουλής, η κ. Σβίγκου παρατήρησε ότι η ΝΔ έχει προαναγγείλει κι άλλες φορές κάτι τέτοιο, για να τονίσει «ο κ.Βούτσης επιτελεί τον ρόλο του με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα και κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι ένας πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τηρεί απαρέγκλιτα τον κανονισμό και το Σύνταγμα».

«Αυτό», επισήμανε, «το γνωρίζει πολύ καλά και η Νέα Δημοκρατία, όμως, στην προσπάθειά της να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να επιτεθεί στην κυβέρνηση στοχοποιεί τον κ.Βούτση, όπως έχει κάνει και με άλλα στελέχη αυτής της κυβέρνησης κι αυτού του κόμματος».

Ενόψει, εξάλλου, της ψηφοφορίας την Πέμπτη για την επικύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «η πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώντας ότι αποτελεί μία ιστορική συμφωνία, η οποία λύνει ένα χρόνιο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής με τον πλέον συμφέροντα εθνικά τρόπο, θα είναι οι βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν και για το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ».

«Πρόκειται για τη συνέχεια της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο επιλύεται ένα ζήτημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθείται η σταθερότητα και ειρήνη στα Βαλκάνια και να αναδεικνύεται η πρωταγωνιστική θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και στη βαλκανική περιοχή, οπότε με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε και σε αυτή την ψήφιση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, σημείωσε: «Είναι δεδομένο ότι και με την Τουρκία επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας και είναι θετικό για τη χώρα μας να προωθείται μια θετική ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως βέβαια είναι σταθερή και η προσήλωσή μας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και του διεθνούς δικαίου και αυτό που πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία είναι ότι και δικό της συμφέρον είναι να επιδιώκει πάντοτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική της ΝΔ σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αρνητικά σε κάποιες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα, η κ. Σβίγκου επισήμανε: «Η ΝΔ είναι αυτή η οποία έβαλε τη σφραγίδα της στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το επιχείρημά της, όταν διαλύονταν τα εργασιακά δικαιώματα, ότι θα μειωνόταν η ανεργία, δεν είχε καμία βάση, σε καμία περίπτωση δε φάνηκε. Η ανεργία μειώνεται επί δικής μας κυβέρνησης μέσα από σταθερά βήματα επαναφοράς της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις και ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εάν ίσχυε το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας τότε θα βλέπαμε οικονομίες χωρών, στις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου εργασιακά δικαιώματα, οι οικονομίες τους να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Αντίθετα αυτό που έχουμε δει είναι ότι η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και οι θετικοί οικονομικοί δείκτες συνδυάζονται με την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μην ξεχνούμε, εξάλλου, ότι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων μόνο θετική μπορεί να αποβεί στην οικονομία μας».

Αναφερόμενη, τέλος, στις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης η κ. Σβίγκου είπε: «Ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κατερίνα Νοτοπούλου θα αποτελέσουν ένα δίδυμο, το οποίο θα αναδείξει το δημοκρατικό πρόσωπο της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να συσπειρώσει και μπορούν και οι δύο να συσπειρώσουν ευρύτερες αυτοδιοικητικές προοδευτικές δυνάμεις που θα διεκδικήσουν την αλλαγή στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εμείς δε λειτουργούμε στη βάση των χρισμάτων, αλλά στη βάση στήριξης υποψηφιοτήτων που έχουν έναν ευρύτερο χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί να απαντήσει τα ζητήματα της πόλης, να αναδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα των δήμων και των περιφερειών και το πώς αυτοί μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες και να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους και απαντούν κατά κύριο λόγο στα τοπικά ζητήματα που αναδείχθηκαν την περίοδο της κρίσης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter