Σβίγκου: Οι εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Σβίγκου: Οι εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης για εκλογές στο τέλος της 4ετίας επανέλαβε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση εάν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση -με αιχμή την τροπολογία που προστέθηκε- αποτελεί προάγγελο τριπλών εκλογών.

«Όπως είπε χθες και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, πράγμα το οποίο το είχαν βάλει πολλοί αυτοδιοικητικοί, επειδή η θητεία υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Αυτή ήταν η αιτία της τροπολογίας και της αποδοχής της από το υπουργείο Εσωτερικών» σημείωσε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα. Υπάρχει η πάγια άποψή μας για αποσύνδεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών από τις Ευρωεκλογές. Κατ’ εξαίρεση αυτή την φορά ακριβώς επειδή, όπως είπα και πριν, θέλαμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της αντισυνταγματικότητας, θα είναι μαζί αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας όπως και ο κ. Καμμένος».

Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τις ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Όλα τα κυβερνητικά στελέχη και όλα τα κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν τι έχει προσφέρει αυτή η συνεργασία στον τόπο. Όπως και όλοι γνωρίζουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές με τους ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, όμως, αναγνωρίζουμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια έχει επιτευχθεί. Ο δεύτερος στόχος, όπως γνωρίζετε, είναι η θεσμική θωράκιση της χώρας από τα φαινόμενα διαφθοράς. Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει πάνω σε αυτούς τους δυο στόχους, στην ανόρθωση της οικονομίας και στη θωράκιση από θέματα διαφθοράς και θεωρώ ότι όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα διαψευσθεί, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές».

Αναφερθείσα στην τροπολογία της ΝΔ για τις συντάξεις η εκπρόσωπος Τύπου αναρωτήθηκε «πώς γίνεται η ΝΔ να καταθέτει τροπολογία για τις συντάξεις, όταν λίγο καιρό πριν ο κ. Μητσοτάκης ταξίδευε στο Βερολίνο για να παρακαλέσει την κ. Μέρκελ ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στους δανειστές».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα είδαμε και τον αγαπητό κ. Χατζηδάκη, τον οποίο εγώ προσωπικά τον θεωρώ από τα πιο σοβαρά στελέχη της ΝΔ, να λέει “πείτε μας τι θα κάνετε με τις συντάξεις για να διορθώσουμε το πρόγραμμά μας”. Ήταν μέρος του προγράμματος της ΝΔ η μείωση των συντάξεων».

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή της η κ. Σβίγκου υπογράμμισε «εμείς δεν έχουμε κρυφτεί από τον ελληνικό λαό. Δεν κρυφτήκαμε ούτε στη δεύτερη αξιολόγηση, που δώσαμε μάχη για να μην περάσει αυτό το μέτρο. Και τελικά αυτό που καταφέραμε είναι να περάσουν και τα θετικά αντίμετρα όταν, όπως όλοι θυμόμαστε, η ΝΔ έλεγε “κλείστε την αξιολόγηση γιατί πηγαίνετε τη χώρα στα βράχια”».

«Από εκεί και πέρα, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε όλο αυτό το αφήγημα που ακούσαμε πριν από την κ. Ζαχαράκη. Ξεκίνησε μιλώντας για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, αγνοώντας προφανώς ότι η ΝΔ είχε υπογράψει πλεονάσματα του 4,5% και του 4,2%, καταλήγοντας στις εκλογές. Οι εκλογές, όμως, τελικά θα γίνουν το φθινόπωρο του ’19 και τότε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος την προεκλογική περίοδο και πολύ δυσαρεστημένος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα και πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να συζητήσουν. Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα και στο δημόσιο διάλογο -και αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα- είναι η κατάθεση του σχεδίου για την επόμενη μέρα. Γιατί ό,τι και να λέει η Ν.Δ., ό,τι και να φαντασιώνεται ο κ. Μητσοτάκης, το μνημόνιο τελείωσε, οι δεσμεύσεις έχουν τελειώσει, οι αξιολογήσεις έχουν τελειώσει. Παραπέμπω και στις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σχολίασε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος η κ. Σβίγκου επανέλαβε πως το τέλος του προγράμματος συνεπάγεται και το τέλος των αξιολογήσεων, καθώς πλέον θα συντάσσονται εκθέσεις που θα αφορούν την πορεία της οικονομίας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν βγει από πρόγραμμα.

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter