Σβίγκου: Ούτε μία συγγνώμη από τη ΝΔ μετά το ξεμπρόστιασμα με την επιστολή Καραμανλή

Σβίγκου: Ούτε μία συγγνώμη από τη ΝΔ μετά το ξεμπρόστιασμα με την επιστολή Καραμανλή

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, Ρ. Σβίγκου, στηλιτεύει την αφωνία της ΝΔ μετά το μπαράζ αποκαλύψεων για τις επιστολές του Κ. Καραμανλή για το μακεδονικό, οι οποίες και προκάλεσαν αρνητικά διπλωματικά προηγούμενα για την χώρα.

Χαρακτηρίζει γελοία τη φημολογία περί υπόγειας επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ – καραμανλικής πτέρυγας και τονίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του για το Ασφαλιστικό επειδή θα έπρεπε να πει στον κόσμο ότι «οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν, και οι επικουρικές θα μηδενιστούν, για να πάνε τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες». «Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ έχει εξαγγείλει τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ή την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η μείωση να είναι μεγαλύτερη για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες» τονίζει.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση μετά από δέκα χρόνια, υποστήριξε ότι δεν αξιοποιήσατε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την αποκάλυψη της επιστολής του, το 2005, πώς σχολιάζετε την τοποθέτησή του πρώην πρωθυπουργού;

Αποκαλύφθηκε ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν εν κρυπτώ μια συμφωνία με την τότε FYROM, που δεν περιλάμβανε ούτε το erga omnes, ούτε συνταγματικές αλλαγές, ούτε διασφάλιζε την ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Μια συμφωνία , με την οποία η γειτονική μας χώρα, θα συνέχιζε να ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο εσωτερικό της, και το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν το όνομά της στον ΟΗΕ. Μπορεί να μην έγινε τελικά εφικτή, εξαιτίας της αδιαλλαξίας του εθνικιστικού VMRO, όμως, αποτελεί τρανή απόδειξη της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της ΝΔ. Δήθεν «Μακεδονομάχοι» δημοσίως, με τους απαραίτητους λεονταρισμούς, πλήρης διαλλακτικότητα στο παρασκήνιο. Πρόκειται για επίσημο έγγραφο και είναι ένα αδιάψευστο στοιχείο. Απέναντι σε αυτή την αποκάλυψη, η ΝΔ σιωπά, εδώ και μέρες. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, που έτρεχαν στα συλλαλητήρια, εναντίον της «προδοτικής» και «ανθελληνικής» συμφωνίας των Πρεσπών, αντί να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη, μετά από αυτό το ξεμπρόστιασμα, δεν έχουν αρθρώσει ούτε μισή δικαιολογία, ακόμα και μέσω «κύκλων». Ο κ. Καραμανλής, βγήκε, μετά από μια δεκαετία, να υποστηρίξει το έργο της διακυβέρνησής του, αναπαράγοντας, για πολλοστή φορά, μια ωραιοποιημένη εικόνα για την πενταετία του. Δεν μας είπε τίποτα, βέβαια, ούτε για τα ελλείμματα που παρέδωσε, ούτε για την οικονομία, ούτε για πολλά άλλα. Καλό και ορθό θα ήταν, για την πολιτική του υστεροφημία, να μιλήσει ειλικρινά για όλα.

Όμως, οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις πρώτα από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός διεκδικεί την πρωθυπουργία, αυτός είναι, σήμερα, πρόεδρος της ΝΔ. Λαλίστατος όλο το προηγούμενο διάστημα, με έναν επικίνδυνο και διχαστικό λόγο, κρυπτόμενος σήμερα και σε αυτό το θέμα.

Πολλοί έκαναν λόγο για υπόγεια επικοινωνία -ακόμα και συνεργασία- του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Τελικά, η φημολογία αυτή έχει βάση; Η μη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρ. Παυλόπουλο για την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Δικαιοσύνης επηρέασε τις σχέσεις ανάμεσά σας;

Αναφέρεστε σε μια γελοία φημολογία την οποία προωθεί συστηματικά και σκόπιμα μια μερίδα των ΜΜΕ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, νομίζοντας ότι θα πλήξει από τα αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ, στα μάτια ενός προοδευτικού κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι κάνει, το κάνει δημοσίως, ενώπιον της κοινωνίας και των πολιτών.

Η δημόσια απεύθυνσή μας, από το 2015, αφορά κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό πολίτη, που μπορεί και να είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η Αριστερά, και η χώρα μας, υπέφερε από τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ούτε τα ζήτησε, ούτε τα ζητά. Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς ποτέ δεν τον εμπλέξαμε στην πολιτική διαμάχη, επειδή σεβόμαστε τόσο το πρόσωπο, όσο και τον θεσμό. Είδαμε, ακόμα και στην περίπτωση της καθόλα νόμιμης και συνταγματικά ορθής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, για την εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, μια πρωτοφανή πίεση, στα όρια του bulling, εναντίον του κ. Παυλόπουλου, για να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, τόσο από στελέχη της ΝΔ, όσο και από τα φιλικά της μέσα.

Επικρίνετε τη ΝΔ για θολή εικόνα του προγράμματός της κυρίως ως προς το Ασφαλιστικό. Γιατί δεν περιγράφει ξεκάθαρα ο κ. Μητσοτάκης τον τρόπο λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα και την εισχώρηση ιδιωτών στο Ασφαλιστικό;

Γιατί θα έπρεπε να βγει στον κόσμο και να πει ότι, την επόμενη μέρα, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν, και οι επικουρικές θα μηδενιστούν, για να πάνε τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Για να τα παίξουν στο Χρηματιστήριο, να τα τζογάρουν σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, με κίνδυνο μετά να βαρέσουν κανόνι, όπως έχει γίνει πολλές φορές, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας, πχ στην περίπτωση της ΑΣΠΙΣ. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης, στο πρόγραμμά του, δεν έχει ούτε μια λέξη για το ασφαλιστικό που προτείνει ενώ δηλώνει ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. Για αυτό τα στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος, σιωπούν, απέναντι στις αποκαλύψεις της Αυγής, και τα ρίχνουν όλα στα fake news… Και στην περίπτωση του ασφαλιστικού, όπως και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, «άκρα του τάφου σιωπή» βασιλεύει στη ΝΔ. Νομίζουν ότι, με αυτήν την τακτική, θα ξεγελάσουν τους πολίτες, και θα πάρουν την κυβέρνηση, με γενικολογίες και ωραία, στρογγυλά λόγια. Αυτό που θέλουν να κάνουν, είναι να καταστρέψουν τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία θεμελιώθηκε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο, βέβαια, επιδέχεται και επιμέρους βελτιώσεων, και να το αντικαταστήσουν με ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα εξαθλιώσει τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν ότι επικεντρωνόσαστε στις ασάφειες του προγράμματος της ΝΔ επειδή δεν έχετε κοστολογημένο πρόγραμμα ή δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει ένα σαφές, κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Η ΝΔ όταν μιλάει για φοροελαφρύνσεις, εννοεί ελάφρυνση των πλουσίων, κι όχι των μικρομεσαίων, όσων πραγματικά καταστράφηκαν από την κρίση και τη μνημονιακή λιτότητα, όσων ανατράπηκαν τα σχέδια και τα όνειρα της ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ έχει εξαγγείλει τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, ή την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η μείωση να είναι μεγαλύτερη για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Δεν είναι τυχαίο ότι προτείνει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και για τους πάμπλουτους, στερώντας περίπου μισό δισεκατομμύριο από τον προϋπολογισμό, χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία. Γιατί, λοιπόν, είναι ελκυστικό το πρόγραμμα της ΝΔ για έναν μικρομεσαίο; Δεν πηγαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι καταστηματάρχες σε δημόσια νοσοκομεία; Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία; Καλή η προπαγάνδα και τα ωραία λόγια, αλλά όταν μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία, το «γαλάζιο συννεφάκι» των προγραμματικών εξαγγελιών Μητσοτάκη, αποκαλύπτεται μαύρο σύννεφο που θα φέρει καταιγίδες στο εισόδημα και τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, εγγυάται τη δίκαιη ανάπτυξη και την ενίσχυση των διαθέσιμων εισοδημάτων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η ΝΔ σας κατηγορεί για ψευδείς ειδήσεις και επικοινωνιακή διαστρέβλωση των δηλώσεων Μητσοτάκη σχετικά με μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, όπως για παράδειγμα, για την επταήμερη εργασία. Τι απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρυφτεί, αλλά, στην περίπτωσή, του ισχύει η παροιμία ότι «η χαρά δεν τον αφήνει». Για αυτό, άλλωστε, απέφυγε τη δημόσια, απευθείας αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά, εντέλει, ακόμα και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, σε ντιμπέιτ. Διότι, από τη μια μεριά καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμά του και η ιδεολογία του, είναι αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντικοινωνικά. Από την άλλη, όμως, τα πιστεύει βαθιά. Με την έπαρση και την αλαζονεία του βαθύπλουτου γόνου, νομίζει ότι η ζωή και οι πολίτες του χρωστάνε, κι ότι όλοι θα πρέπει να του λένε ναι σε όλα. Ε, λοιπόν, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Φυσικά και μίλησε για επταήμερη εργασία. Φυσικά και, παλιότερα, είχε δηλώσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι ξεπερασμένα, κι ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι κάτι το φυσικό και αναπόφευκτο. Είναι δεδομένο ότι θα απολύσει, θα καταργήσει εργασιακά δικαιώματα, θα διαλύσει τον ΣΕΠΕ, θα σταματήσει κάθε έλεγχο σε χώρους εργασίας. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, την οποία ενστερνίζεται, θεωρεί ότι, με την εξαθλίωση των εργαζομένων, θα πλουτίσουν λίγοι κι εκλεκτοί, και μετά αυτοί, από την καλή τους την καρδιά, θα δώσουν και μερικά ψίχουλα από την πίτα του παραχθέντος πλούτου, στους εργαζόμενους. Όλα αυτά, μπορεί να συγκινούν την κ. Ξαφά, την οποία συμβουλεύεται νυχθημερόν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων, που δουλεύουν σκληρά για να τα φέρουν πέρα, και που είδαν, επιτέλους, τα τελευταία χρόνια, να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, να καταργείται ο υποκατώτατος, να επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις, να γίνονται έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας, να επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα, να πληρώνονται οι υπερωρίες. Δεν θα γυρίσουμε πίσω, δεν θα γίνουμε ούτε Βαλκάνια μετά το 89, ούτε βικτωριανή Αγγλία. Οι πολίτες, στις 7 Ιουλίου, θα ακυρώσουν τα νεοφιλελεύθερα όνειρα του κ. Μητσοτάκη και των φίλων του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter