Σβίγκου: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πλευράς ενάντια στα μέτρα

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όπου υπάρχει ένας πόλεμος μέσω διαρροών, εκθέσεων που βγαίνουν στη δημοσιότητα, όπως αυτή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ. Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα μπλοκ απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο ραδιόφωνο του Flash,

«Αυτό δεν βγαίνει ούτε από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, όπως είναι ο Σαπέν, που και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχει η επιθυμία του Βερολίνου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με κάθε κόστος. Την ίδια στιγμή υπάρχει η αμφισημία του ΔΝΤ ως προς το τι πραγματικά θέλει να κάνει. Υπάρχουν και αντιτιθέμενες φωνές στο εσωτερικό του ΔΝΤ σχετικά με τη στάση του στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η Ρ. Σβίγκου επανέλαβε ότι «η στάση της ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαρη, κατέθεσε τις θέσεις της, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Έχει γίνει ξεκάθαρο - κι αυτό αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων - ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα είναι αδιανόητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προληπτικά να νομοθετήσει μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα εφαρμόσει, επειδή το ΔΝΤ θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα εφαρμόσει. Αντιβαίνουν και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ελληνικό βέβαια δίκαιο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε αιχμές κατά της ΝΔ:

«Κι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε και η ΝΔ να αντιληφθεί. Δηλαδή, πέρα από την επιθυμία της να ανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην εξουσία και πέρα από την επιθυμία της να καταστεί στα μάτια των εταίρων, όπως το είπατε εσείς, ως «αξιόπιστος» συνομιλητής, υπάρχουν και τα ελληνικά συμφέροντα και υπάρχουν και τα συμφέροντα μιας κοινωνίας η οποία έχει βιώσει στο πετσί της τα αποτελέσματα μιας σκληρής μνημονιακής πολιτικής».

«Το ελληνικό πρόγραμμα ήρθε μετά από μια ολόκληρη πορεία συγκρούσεων και ρήξεων με τους δανειστές και εκβιασμούς από την πλευρά τους. Η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία αυτή σε όλες τις πλευρές και περιμένει το ίδιο και από τους υπολοίπους. Κανένας δεν περίμενε την υπεραπόδοση στους στόχους ούτε από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αλλά ούτε και από τους εταίρους. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές χθες. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, ειδικά μια περίοδο με σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, ότι δεν γίνεται να μπαίνει σε αμφισβήτηση και να προστίθεται άλλη μια εστία αβεβαιότητας σε μια ήδη αποσταθεροποιημένη Ευρώπη. Δεν γίνεται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη να αμφισβητούνται με αυτόν τον τρόπο», σημείωσε η κα Σβίγκου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.