Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών για τα κορονοχρέη

Σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις η νέα ρύθμιση οφειλών για τα κορονοχρέη

Σφραγίστηκε η συμφωνία με τους δανειστές και η νέα ρύθμιση οφειλών για τα κορονοχρέη που θα τρέξει από την 1η-1-2022 θα αφορά σε 72 έντοκες δόσεις ή 36 δόσεις άτοκα. Στην πράξη θα υφίστανται δυο επιλογές η μία με 36 δόσεις και αν κάποιος οφειλέτης θελήσει μεγαλύτερο διάστημα καταβολών τότε θα επιβαρύνεται συνολικά  με επιτόκιο 2,5%.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης που έκλεισε (σε επίπεδο συζητήσεων) χθες, η νέα ρύθμιση θα καλύψει χρέη συνολικά 826.435 οφειλετών, εταιρειών και φυσικών προσώπων, τα οποία ανέρχονται σε 2,26 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα επεσήμανε ότι η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων».

Τα  κύρια χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης,

-Διεύρυνση του χρονικού ορίζοντα κάλυψης των οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

-Διεύρυνση  του αριθμού  των δόσεων από 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Διεύρυνση  των δικαιούχων, καθώς συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι  επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Στην πράξη όλες οι οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία  που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού (από το Μάρτιο του2020 δηλαδή), θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

-Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

-Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων

Η συμφωνία προβλέπει και την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων. Ετσι όσοι εκ των οφειλετών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν το δικαίωμα να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter