Σε 80 χρόνια η Βενετία δεν θα υπάρχει

Σε 80 χρόνια η Βενετία δεν θα υπάρχει

Στο έλεος της κλιματικής κρίσης και των ακροδεξιών απόψεων για το περιβάλλον η Γαληνοτάτη

Οι πλημμύρες δεν είναι άγνωστο φαινόμενο για τους κατοίκους της Βενετίας. Πλέον όμως η συχνότητά τους σε συνδυασμό με τον στρουθοκαμηλισμό των αρχών απειλούν την ύπαρξη της πόλης.

Κλιματική κρίση Vs παγκόσμια κληρονομιά.

Χτισμένη πάνω σε ελώδη περιοχή στην άκρη μιας λιμνοθάλασσας, η Βενετία έπρεπε πάντα να διατηρεί λεπτή ισορροπία μεταξύ της αστικής ανάπτυξης και της φύσης.

Αυτή ακριβώς η ισορροπία απειλείται σήμερα από την κλιματική κρίση, όπως ονομάζουν πλέον οι επιστήμονες τις δραματικές αλλαγές των κλιματικών συνθηκών που απειλούν τον πλανήτη, με τους πιο πεσιμιστές ειδικούς να έχουν ορίσει το 2100 ως το έτος που η Γαληνοτάτη θα χαθεί από προσώπου γης.

Η πρόσφατη πλημμύρα της πρωτεύουσας του Βένετο, η χειρότερη των τελευταίων 53 ετών, είναι μόνο μια ένδειξη. Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες είναι η συχνότητα με την οποία οι κάτοικοι της Βενετίας έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογου μεγέθους φαινόμενα.

«Η πρόσφατη πλημμύρα στη Βενετία προκλήθηκε από έναν συνδυασμό ψηλότερων εαρινών παλιρροιών και ενός κύματος θυέλλης που προκλήθηκε από ισχυρούς ανέμους (σιρόκος) που φυσούν βορειοανατολικά στην Αδριατική θάλασσα. Οταν αυτά τα δύο γεγονότα συμπίπτουν, προκύπτει το φαινόμενο acqua alta (υψηλή στάθμη υδάτων).

Η τελευταία περίπτωση acqua alta στη Βενετία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παλίρροια που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τις δέκα κορυφαίες παλίρροιες, οι πέντε εξ αυτών συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια και η πιο πρόσφατη μόλις τον περασμένο χρόνο» εξηγεί στο BBC η μετεωρολόγος Νίκι Μπέρι.

Το νερό εισέβαλε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, πλημμυρίζοντας την κρύπτη και σπάζοντας τα παράθυρα. Το κόστος των έργων αποκατάστασης δεν έχει υπολογιστεί ακόμη, αλλά την τελευταία φορά που το νερό γέμισε τον 1.000 ετών καθεδρικό ναό, τον Νοέμβριο του 2018, το κόστος ανήλθε στα 2,2 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά το ιστορικό κτίριο της όπερας, το Teatro La Fenice, υπέστη επίσης σημαντικές καταστροφές, ενώ εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος στην πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης Ca’ Pesaro ξέσπασε φωτιά.

Το βρόμικο, αλμυρό νερό μπορεί να εισχωρήσει στα πολύτιμα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα κτίρια και τα μνημεία της Βενετίας και να προκαλέσει τη διαστολή τους, προξενώντας ρωγμές, σύμφωνα με την πανεπιστημιακό Κιάρα Μπέρτολιν. Ο ιστορικός χαρακτήρας των μνημείων εμποδίζει την αντικατάσταση αυτών των υλικών με νέα, πιο ανθεκτικά. «Πρέπει να καθαρίζονται αργά –πολύ αργά– και να μη στεγνώνονται με βιάση» λέει η Μπέρτολιν.

Η Γαληνοτάτη δεν απειλείται μόνο από την κλιματική κρίση. Ο στρουθοκαμηλισμός των αρχών, συγκεκριμένα του ελεγχόμενου από έναν συνασπισμό ακροδεξιών κομμάτων περιφερειακού συμβουλίου, είναι εξίσου αν όχι περισσότερο επικίνδυνος. Φόρτσα Ιτάλια, Αδελφοί της Ιταλίας και Λέγκα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απορρίψουν το προτεινόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα νομοσχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν μέτρα όπως η χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αντικατάσταση των ντιζελοκίνητων λεωφορείων με πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Ειρωνεία της τύχης: λίγα λεπτά αφότου καταψήφισαν τις προτάσεις, τα γραφεία του περιφερειακού συμβουλίου πλημμύρισαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter