Σε ακραία ύψη οι τιμές στα καύσιμα με την κυβέρνηση να δείχνει απρόθυμη

Σε ακραία ύψη οι τιμές στα καύσιμα με την κυβέρνηση να δείχνει απρόθυμη

Κάθε ημέρα που περνάει οι τιμές στα καύσιμα ανηφορίζουν σε όλο και λιγότερο προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους…στο μέλλον για να σταματήσει αυτό το κύμα ακρίβειας.

Στην Αθήνα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πολλοί παράγοντες στα καύσιμα έχουν προειδοποιήσει για τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα 2,8 ευρώ. Το παρατηρητήριο καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει στο τελευταίο του δημοσιευμένο δελτίο (Πέμπτη, 2 Ιουνίου) ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφωνόταν στα 2,312 ευρώ.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής, μιλώντας στο MEGA δήλωσε: «Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξητική τάση εδώ και πολύ καιρό. Από την 1η Μαΐου η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 23 λεπτά στα διυλιστήρια, αύξηση που ακόμα δεν έχει περάσει στα πρατήρια. Αυτή τη βδομάδα θα δούμε μια τιμή σίγουρα πάνω από τα 2,30 ευρώ το λίτρο, και θα αγγίζει τα 2,40. Όταν η τιμή στο διυλιστήριο είναι στα 2,24 ευρώ, μια φυσιολογική τιμή στο πρατήριο θα είναι γύρω στα 2,40. Ο πρατηριούχος έχει χάσει 50% της δυναμικής των κεφαλαίων του».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι πρόθυμη να πάρει τα πράγματα στα χέρια της, με τον υπουργό Οικονομικών να αποκλείει μια ενδεχόμενη μείωση του φόρου καυσίμων, και να τονίζει σε κάθε μέσο ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός δήλωσε ότι «αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο», προσθέτοντας ότι εντός του τρέχοντος μηνός «θα ξέρουμε εάν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα».

Αποκλείοντας τη μείωση του ΕΦΚ, είπε ότι «το θέμα των καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά σε μείωση στους φόρους», υποστηρίζοντας πως «εάν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter