Σε αναβρασμό οι αγρότες – Προς μετωπική Βορίδη με τα τρακτέρ

Σε αναβρασμό οι αγρότες – Προς μετωπική Βορίδη με τα τρακτέρ

Τα υπεσχημένα, το υψηλό κόστος και οι χαμηλές τιμές κινητοποιούν τους αγρότες, που ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, μικροί και μεσαίοι, που με τρακτέρ και συλλαλητήρια διεκδικούν την επιβίωσή τους, βρίσκοντας ήδη απέναντί τους ΜΑΤ, χημικά και τον τσεκουράτο Μάκη Βορίδη του νόμου και της τάξης. Στον οδοστρωτήρα της πολιτικής που εκφράζει η ΝΔ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρατάσσουν τα αιτήματά τους, την ώρα που οι τιμές των προϊόντων τους είναι εξευτελιστικές και οι προοπτικές δυσοίωνες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής αλλά και των αλλαγών στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ως προς τις αποζημιώσεις. Κάτω από το βάρος του επιχειρηματικού μοντέλου στην κοινή αγροτική πολιτική που προωθούν η ΕΕ και το κυβερνητικό επιτελείο η κυβέρνηση της ΝΔ ξέχασε τα υπεσχημένα, παραπέμποντας για μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου προσώρας στο αδιόρατο μέλλον, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών ή/και με το πλεόνασμα.

Εν τω μεταξύ, αφήνει διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο για τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα των αποζημιώσεων των αγροτών και ανοίγει δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και στους συνεταιρισμούς… Κι αν ζητούν οι αγρότες μείωση του κόστους παραγωγής, είδαν από την ανάποδη χειροπιαστά την κυβέρνηση να φέρνει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ…

Ήδη οι κινητοποιήσεις των αγροτών (αλλά και κτηνοτρόφων) εξαπλώνονται στον Θεσσαλικό κάμπο, από τον Τύρναβο στο Αίγιο, στην Πελοπόννησο έως την Κρήτη, με πρωτοστατούντες τους «κόκκινους» αγροτοσυνδικαλιστές. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης είναι ανοιχτό. Κρίσιμη είναι η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνεται την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στη Νίκαια Λάρισας. Στη λεγόμενη Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μετέχει η πλειονότητα των συλλόγων του οργανωμένου αγροτοσυνδικαλιστικού κινηματος (13 ομοσπονδίες και περίπου 200 αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα).

Από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της. Στο Ηράκλειο Κρήτης οι διαμαρτυρίες αγροτών συνοδεύτηκαν από δακρυγόνα και αστυνομική καταστολή κατά τη σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων με την παρουσία του υπουργού Μ. Βορίδη. Νωρίτερα αστυνομικές αρχές και ΜΑΤ απαγόρευσαν τη μετακίνηση τρακτέρ στη γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 στην Καρδίτσα και οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες πέρασαν με τα πόδια φωνάζοντας: «Τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ»…

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προετοιμάζει επικοινωνιακή καταιγίδα κατά των κινητοποιήσεων και ο Μ. Βορίδης επιδιώκει να διασώσει το προφίλ του ως αποτελεσματικού υπουργού αλλά και πολιορκητικού κριού των τσεκουράτων της Δεξιάς, που έχουν κορόνα στο κεφάλι τους τη μηδενική ανοχή απέναντι σε ό,τι δεν έχει τη σφραγίδα του νόμου και της τάξης. Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος εμφανιζόταν από τηλεοπτικές συχνότητες με τον… αέρα 600 εκατ. ευρώ που θα διοχετευτούν, όπως έλεγε, στους αγρότες με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter