Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη – Η Gazprom διέκοψε ξανά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη – Η Gazprom διέκοψε ξανά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου

Ολοένα και αυξάνεται η αγωνία των Ευρωπαίων για τη ροή φυσικού αερίου μετά την απόφαση του ενεργειακού ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom να διακόψει και πάλι τη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε.

Οι παραδόσεις σταμάτησαν νωρίς το πρωί την Τετάρτη και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο το πρωί. Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού είχε οριστεί ως τις 31 Αυγούστου, ενώ η η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δόθηκε παράταση στις εργασίες ακόμα μία ημέρα.

«Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom σχετικά με τις πληροφορίες Seeburger πλατφόρμα.

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» αναμένεται να πλήξει περισσότερο τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς ο αγωγός ήδη λειτουργεί με μόνο το 20% της χωρητικότητάς του.

«Πιο προετοιμασμένο το Βερολίνο»

Ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Διακοπή του φυσικού αερίου και στη Γαλλία

Παράλληλα, χθες ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη την παροχή φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter