Σε απολογία τραπεζίτες και στελέχη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια

Σε απολογία τραπεζίτες και στελέχη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια

Σε απολογία καλούνται τραπεζίτες και στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων τους .

Οι δικαστές αρνούνται να εφαρμόσουν ως αντισυνταγματικό τον κατάπτυστο νόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ που αμνηστεύει τραπεζικά στελέχη και πρώην ταμίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις ποινικές τους ευθύνες για τα αγύριστα θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων που είχαν λάβει τα δύο κόμματα.

Κι ενώ η υπόθεση της αντισυνταγματικότητας του περιβόητου νόμου έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, του οποίου η απόφαση εκκρεμεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε απολογία ( καλούνται από τις 2 Φεβρουαρίου και μετά ) στα πρώτα τραπεζικά στελέχη που διώκονται για το κακούργημα της απιστίας, κι αναμένεται να ακολουθήσουν οι κλήσεις στους υπεύθυνους των δύο κομμάτων στους οποίους αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Το θέμα του επίμαχου νόμου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό κόσμο έχει ήδη συζητηθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυσε την ποινική δίωξη τόσο κατά τραπεζικών στελεχών όσο και κατά ιδιώτη, υπεύθυνο επιχειρηματικού ομίλου.

Η παύση της ποινικής δίωξης ήταν το αποτέλεσμα της μη υποβολής εντός 4 μηνών έγκλησης από την τράπεζα , κάτι που νομοθέτησε ως προϋπόθεση η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προχωρήσουν ποινικά οι δεκάδες επίμαχες ποινικές δικογραφίες με ξεκάθαρη πρόθεση , όπως αποδείχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς οι τράπεζες δεν υπέβαλλαν τις απαιτούμενες εγκλήσεις, να απαλλάξει επί της ουσίας τους προσφιλείς της τραπεζίτες αλλά και τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στις σχετικές δικογραφἰες.

ΟΙ ανώτατοι δικαστές της χώρας μετά την αντίδραση των πρωτοδικών που με σειρά βουλευμάτων αποφάνθηκαν ότι ο νόμος αυτός είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματικός κλήθηκαν με την σειρά τους να αποφανθούν οριστικά και αμετάκλητα επί του μείζονος αυτού ζητήματος,

Είχαν προηγηθεί τα τρία βουλεύματα , με τα οποία ομόφωνα τα δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών (εννέα συνολικά δικαστές) , αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν και γύρισαν πίσω τις τρείς δικογραφίες απιστίας τραπεζικών στελεχών στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία. Όπως και έγινε, με αποτέλεσμα να έχουμε τις πρώτες κλήσεις τραπεζιτών σε απολογία., καθώς μια από αυτές τις δικογραφίες αφορούσε στα δανεικά κι αγύριστα που είχαν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο περιβόητος νόμος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό κόσμο είναι ο 4637 του 2019 και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα (στις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν και… διωκόμενα στελέχη).

Και ΠΝΠ για σίγουρη απαλλαγή

Ενδεικτικό της πρόθεσης της ΝΔ να απαλλαγούν οπωσδήποτε οι αγαπητοί της τραπεζίτες αλλά και τα εμπλεκόμενα στελέχη της είναι και το γεγονός ότι για να σιγουρέψει την αμνήστευση τους , εν μέσω πανδημίας κορονοϊου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έθεσε κι άλλα σοβαρά και ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας σ΄αυτές τις υποθέσεις. Μετά την επίμαχη σκανδαλώδη νομοθέτηση της υποχρεωτικής έγκλησης εντός τετραμηνου κι ενώ έτρεχε η προθεσμία, εν μέσω lockdown η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ΠΝΠ με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Ηχηρή παρέμβαση και της Ένωσης Εισαγγελέων

«Ράπισμα» όμως προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σκανδαλώδη νόμο για την αμνήστευση των τραπεζιτών , δεν ήταν μόνο τα βουλεύματα που μίλησαν γα αντισυνταγματικότητα και η αναίρεση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Ραπισμα» αποτελούν και οι προτάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής «με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Οι εισαγγελείς ζητούν ουσιαστικά να γίνει ξανά αυτεπάγγελτη η δίωξη τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας και όχι κατόπιν έγκλησης από τις διοικήσεις των Τραπεζών όπως θέσπισε με νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι εισαγγελείς κρίνουν πως η κατ΄ έγκληση δίωξη για το αδίκημα της απιστίας «δημιουργεί θέματα» λόγω της «ασφυκτικής προθεσμίας».

Οι εισαγγελείς ζητούν στην ουσία να επανέλθει το αυτεπάγγελτο σε ότι αφορά τη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας, προφανώς για να μην οδηγούνται στο αρχείο μία σειρά από υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και έχουν να κάνουν με τραπεζικές υποθέσεις.

Η παρέμβαση αυτή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, μετά την αναίρεση του Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ.Παπαγεωργίου.

Γιατί είναι αντισυνταγματικός ο νόμος

Διαβάστε το σκεπτικό των τριών δικαστικών βουλευμάτων που εξηγούν γιατί ο εν λόγω νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός:

Αποκάλυψη: Δικαστικό χαστούκι σε κυβέρνηση και Τράπεζες – Δεν πέρασε το ξέπλυμα για τα κομματικά θαλασσοδάνεια

Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ατιμωρησία των τραπεζιτών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter