Σε δημοπρασία η ταμπακιέρα του Λόρδου Βύρωνα (Photos)

Σε δημοπρασία η ταμπακιέρα του Λόρδου Βύρωνα (Photos)

Μια μεταλλική ταμπακιέρα -περίτεχνα διακοσμημένη- από επιχρυσωμένο χαλκό που ανήκε στον 5ο (1722-1798) και τον 6ο Λόρδο Βύρωνα (1788–1824) βγαίνει σήμερα στη δημοπρασία στο Λονδίνο από τον Οίκο Sotheby’s.

Ο 6ος Λόρδος Βύρων, φίλος της Ελλάδας και της Επανάστασης, ο διάσημος ποιητής George Gordon Byron, πέθανε στην Ελλάδα το 1824. 

Όπως αναφέρεται η ταμπακιέρα έχει κατασκευαστεί περίπου το 1770. Στο πάνω μέρος, στο καπάκι της, υπάρχει μια σκηνή μάχης μεταξύ ενός έφιππου ιππότη και ενός Κένταυρου. Στις πλευρές εμφανίζονται λιβελλούλες και πεταλούδες. Στην μετώπη (μπροστά) έχει ένα αγγελουδάκι με ένα λιοντάρι.

Μαζί και ένα σημείωμα στο οποία αναγράφεται: «Αυτό ανήκε στον 5ο Λόρδο Βύρωνα και ενδεχομένως και στον 6o που τον διαδέχθηκε. “Byron 1770” αναγράφεται με μικρά γράμματα στο καπάκι. Μου δόθηκε από την αξιότιμη Κυρία Rodd (Rosie) την βραδιά της παρουσίασή μου για τον Μπάιρον, στο Βρετανικό Συμβούλιο της Ρώμης»

Ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον (22 Ιανουαρίου 1788 – 19 Απριλίου 1824), γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων (αγγλικά George Gordon Byron, 6th Baron Byron, Lord Byron), ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, Φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού. Θεωρείται ένα από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ποιητές και παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλής.

Υπήρξε εξαιρετικά διάσημος και επιτυχημένος ως ποιητής, αλλά και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Αγγλία, ζώντας άστατη οικονομική και ερωτική ζωή. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου έζησε για επτά χρόνια σε πόλεις όπως η Βενετία, η Ραβένα και η Πίζα. 

Αργότερα συνέδεσε το όνομα του με την στήριξη των επαναστατικών κινημάτων σε Ιταλία και Ελλάδα, και πέθανε στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, μετά από υψηλό πυρετό.

Θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Άγγλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της επανάστασης του 1821 και εθνικός ευεργέτης. Η ζωή του υπήρξε γεμάτη σκάνδαλα, οικονομικά και ερωτικά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter