Σε δημοσιογράφο το «Εναλλακτικό Νόμπελ»

Σε δημοσιογράφο το «Εναλλακτικό Νόμπελ»

Η δημοσιογράφος Χαντίγια Ισμαΐλοβα, από το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα από τα τρία πρόσωπα στα οποία απονέμεται φέτος το «Βραβείο Ορθής Διαβίωσης» πιο γνωστό ως «Εναλλακτικό Νόμπελ».

Η Ισμαΐλοβα με σειρά δημοσιευμάτων της αποκάλυψε το σκάνδαλο δωροδοκίας της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telia Sonera προς τον πρόεδρο της χώρας της Ιλχάμ Αλίγιεβ και μέλη της οικογένειας του.

Το σκεπτικό της βράβευσης της είναι «Για τις θαρραλέες αποκαλύψεις της για διαφθορά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από την εξαιρετική ερευνητική δημοσιογραφία, με έμφαση στη διαφάνεια.» Λόγω των δημοσιευμάτων της η Ισμαϊλοβα έχει συλληφθεί και παρενοχληθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ισμαΐλοβα μοιράζεται το βραβείο με τον Ινδό Κόλιν Γκονσάλβες και την Γιετνεμπές Νιγκουσί από την Αιθιοπία.

Το “Βραβείο Ορθής Διαβίωσης” (The Right Live Award) ή “Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ” όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται θεσμοθετήθηκε το 1980 από τον Γιάκομπ φον Εξκούλ έναν πάμπλουτο φιλοτελιστή, ο οποίος διέθεσε για αυτόν τον σκοπό όλη του την περιουσία.

Στόχος του βραβείου είναι να κάνει διεθνώς γνωστές ενέργειες καθώς και να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη με στόχο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία.

Τα βραβεία απονέμονται από ειδική επιτροπή του ιδρύματος “Βραβείο Ορθής Διαβίωσης” τα μέλη της οποίας δεν είναι μόνιμα. Πρόεδρος είναι ο ιδρυτής του Γιάκομπ φον Εξκούλ. Το ίδρυμα έχει την έδρα του στη Σουηδία και εκπροσώπους στην Αγγλία, τη Γερμανία, τις Ινδίες και τις ΗΠΑ. Ως βασική αρχή θεωρείται το πνεύμα του Αλφρεντ Νόμπελ “Για έναν καλύτερο κόσμο”.

Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό το ύψος του οποίου είναι το λιγότερο 200 χιλιάδες δολάρια χωρίς να είναι σταθερό. Εξαρτάται από τους τόκους του κεφαλαίου που έχει καταθέσει ο Γιάκομπ φον Εξκούλ σε ειδικό λογαριασμό και τις διάφορες δωρεές προς το ίδρυμα. Τα χρήματα δεν δίνονται στους βραβευμένους αλλά χρηματοδοτείται η προσπάθεια που κάνουν και το πρόγραμμα με το οποίο ασχολούνται.

Η τελετή απονομής γίνεται κάθε χρόνο στη Σουηδική Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την απονομή των Νόμπελ.

Με το βραβείο έχει τιμηθεί ο Έλληνας καθηγητής Γιώργος Βυθούλκας, για τις έρευνες του στην ομοιοπαθητική θεραπεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter