Σε διατεταγμένη υπηρεσία να κρύψουν το «Κλεμμένα είναι» έξω από το Κυκλαδικό Μουσείο

Σε διατεταγμένη υπηρεσία να κρύψουν το «Κλεμμένα είναι» έξω από το Κυκλαδικό Μουσείο

Με ένα απλό, λιτό πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι» πέντε σωματεία έκαναν την Τετάρτη το απόγευμα κινητοποίηση έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή εκφραζόμενα ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, καθώς εγκαινιάστηκε (εν κρυπτώ) έκθεση 15 αντικειμένων από τα 161 της διαβήτης Συλλογής Στερν.

Πάνω από εκατό άτομα παραβρέθηκαν στην περιοχή ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα που έκαναν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, η Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Είναι εξωφρενικό ότι γι’ αυτούς επιστρατεύτηκε ισχυρότατη δύναμη της αστυνομίας με πάνοπλους ΜΑΤ. Η αστυνομική δύναμη είχε περικυκλώσει τους διαδηλωτές και τους πίεζε ασφυκτικά, τη στιγμή μάλιστα που μεταξύ των συγκεντρωμένων βρίσκονταν και οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Χριστόφορος Βερναρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ25).

Φρόντισαν με κάθε τρόπο να τους απομονώσουν στο οδόστρωμα, να μην εμφανιστούν μπροστά στο ιδιωτικό μουσείο και –κυρίως– να κρύψουν το μήνυμα στο λιτό, λευκό πανό: «Κλεμμένα είναι». Η αστυνομική ομάδα ΟΔΟΣ παρατάχτηκε μπροστά τους για να μη φτάσει το μήνυμα στους διερχόμενους.

 

Γιατί η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο επιμένουν στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε «δωρητές» και «ευεργέτες», αλλά φροντίζουν να μην ακουστεί πουθενά η αλήθεια: Τα αντικείμενα της έκθεσης, που βρέθηκαν στο ελληνικό έδαφος και ανήκουν σε ένα ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ κι όχι στο ελληνικό κράτος, όπως φρόντισαν με σκοτεινές διαδικασίες η υπουργός Λίνα Μενδώνη και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη!

Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα του αρχαιολόγου δρος Χρήστου Τσιρογιάννη (01.10.2022) που δεν έχει διαψευστεί ούτε έχει σχολιαστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, το ειδώλιο με αριθμό 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Becchina. Είναι δηλαδή προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας.

Τριάντα χρόνια μετά

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή έχει προσελκύσει διαδηλωτές. Την προηγούμενη φορά, πριν από 30 χρόνια, στις 12.11.1992, ΜΑΤ «υποδέχτηκαν τους φοιτητές της Φιλοσοφικής στα εγκαίνια της έκθεσης «Μινωικός και ελληνικός πολιτισμός», την οποία εγκαινίασε ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι φοιτητές είχαν τότε τονίσει την κίνηση εντυπωσιασμού και την πρόκληση του πολιτικού ανδρός διότι η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενούσε «κομμάτια» της συλλογής Μητσοτάκη, η οποία αποδεδειγμένα περιείχε αντικείμενα τα οποία ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής και βρέθηκαν στην κατοχή του, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο που έπληξε –μεταξύ πολλών άλλων– το πολιτικό προφίλ του. Ακόμη κι αν «δώρισε» –μέρος της όπως λένε πολλοί– τη συλλογή του, δεν κατάφερε να καλύψει τον κουρνιαχτό που σήκωσε με την προκλητική κίνησή του.

Στο πεδίο της πρόκλησης και η σημερινή στάση του γιου του Κυριάκου, που θα φέρει ως στίγμα ότι ως πρωθυπουργός νομιμοποίησε την αρχαιοκαπηλία.

Η φωνή των φοιτητών αντηχεί σύγχρονα μετά 30 χρόνια. Το ερώτημα που είχαν απευθύνει στον Κων. Μητσοτάκη κάλλιστα ισχύει ακόμη και σήμερα για τον γιο του Κυριάκο: «Δικαιούται άραγε ο πρωθυπουργός –που αποτελεί δημόσιο πρόσωπο εδώ και 30 χρόνια– να συναλλάσσεται με κυκλώματα αρχαιοκαπήλων;»


Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter